Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Těsto je směs mouky, tuku, vajec, cukru a kypřidel. Připravujeme z něj pečivo, knedlíky, koláče, moučníky a cukroví. Nesprávně vypracované těsto má vlastnosti, které způsobují, že se těsto lepí, drolí nebo nejde vyválet.

Každé těsto se zpracovává jinak - jedno těsto je pružné a jemné, druhé kypré a nadýchané, třetí tuhé a hladké, čtvrté mazlavé a lepivé. Těsta mají jedno společné - musí se dobře propracovat, aby byla soudržná a šla dobře vyválet a tvarovat. 

Jak na to, aby se těsto nelepilo

Pár rad a triků, jak vyzrát na lepivé těsto:

  • Těsto, které lepí při míchání, potřebuje více mouky, aby bylo pevnější - například bramborové těsto. Naopak řídká těsta na perníčky a medovníky musí být uložená v chladu, aby ztuhla a mouku do nich už nepřisypáváme.
  • Těsto, které se přichytává na stěnu mísy, jemně poprášíme po stranách moukou. Také můžeme mísu vytřít olejem. Těsto tak bude mít dost času, aby se vypracovalo do soudržné hmoty bez chytání na stěny nádoby.
  • Těsto, které lepí při vyvalování, podsypáváme moukou (použijeme sypátko, díky kterému můžeme stejnoměrně poprášit vál). Lepivé těsto vyvalujeme mezi fóliemi nebo listy pečicího papíru. Také váleček můžeme poprášit moukou.
  • Těsto, které tvarujeme do knedlíků a buchet, se nám nebude lepit na ruce, když si je budeme máčet v misce s moukou nebo si je jemně potřeme olejem. Pozor na bramborové těsto, které dlouhým stáním řídne a je lepivé.

Příkladem lepivého těsta je tvarohové těsto na knedlíky - podívejte se na video, jak si s ním šikovné ruce kuchařky poradí:

Komentáře

Další tipy a triky