Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co nepatří do horkovzdušné fritézy? Poradíme, jakých potravin se vyvarovat
Zdroj: Freepik, vecstock (AI)

Byť se horkovzdušná fritéza usídlila v mnohých domácnostech, někteří stále tápou nad tím, co vše v ní připravovat, případně co do ní naopak vůbec nevkládat. Zásadní však je uvědomit si její účel a podle toho ji používat.

Horkovzdušná fritéza nám má usnadnit přípravu smažených jídel, a to navíc bez nadbytečného tuku. Také v ní lze pokrmy zapékat, neslouží však k přípravě pokrmů, u kterých je základem použití hrnců. Co do horkovzdušné fritézy opravdu nedávat?

Co nepatří do horkovzdušné fritézy

Předejděte spoušti či zbytečnému poškození fritézy a nepřipravujte v ní následující potraviny a pokrmy, případně buďte při jejich přípravě velmi obezřetní:

  1. Jen stěží byste v horkovzdušné fritéze připravili těstoviny nebo rýži. Použijte hrnce a pamatujte, k čemu je tato fritéza určená.
  2. Buďte ostražití u váhově lehkých ingrediencí, aby se nepřipekly k topné spirále. Například popcorn, který by v ní mohl uvíznout a začít hořet.
  3. Maso v těstíčku do horkovzdušné fritézy rozhodně nepatří. Těsto by steklo do nádoby pod fritovací koš. To samé platí například i u cibulových kroužků. Zde je však možnost použití silikonových nebo papírových podložek či misek.
  4. Nadměrné množství surovin fritéza nedokáže propéct, musíte je promíchávat nebo připravovat v jedné vrstvě, aby byly křupavé (např. americké brambory).
  5. Velké kusy masa (s kostí nebo bez) se často nepropečou tak, aby zůstaly dostatečně šťavnaté. Maso naporcujte, případně kontrolujte teplotu uvnitř nejsilnější části teplotní sondou. Nejjednodušší je jeho příprava jiným způsobem.
  6. Sýr je velkým problémem, pokud vyteče a zůstane připečený na fritovacím koši i na dně záchytné nádoby, pokud nepoužijete pečicí papír nebo silikonovou podložku k tomuto určenou - obalovaný sýr si však připravíte bez problému.
  7. Dávejte pozor také na pokrmy obsahující alkohol, při jejichž přípravě hrozí požár. Pokrmy s velkým množstvím ovoce zase mohou fritézu velmi znečistit.
  8. Mokré těsto se dostatečně nepropeče, ale zcela jistě se připeče ke dnu fritézy. Přesto lze upéct například muffiny ve formách.
  9. Maso marinované v oleji s cukrem dělá v horkovzdušné fritéze neplechu - olej s cukrem se mohou začít pálit, čímž vznikne (minimálně) kouř.

Všechny výše zmíněné body se týkají základních modelů horkovzdušných fritéz, nikoliv fritéz s otočným košem a dalších (novějších) typů.

K čemu využíváte horkovzdušnou fritézu nejčastěji vy? Napište nám do komentářů vaše oblíbená jídla z fritézy včetně vychytávek, které by podle vás měl znát každý, kdo ji vlastní. Připravíte si s námi kuřecí nugetky podle videoreceptu?

Komentáře

Další tipy a triky