Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Guláš je pokrm, který vyžaduje precizní výběr ingrediencí. Kvalitní maso, dobře opečená cibule a výrazné koření, jako paprika či česnek, tvoří základ jeho chuti. Důležité jsou také tekutiny, které zajišťují jemnost a šťavnatost výsledku.

Guláš je jedním z klasických jídel české kuchyně, který by měla umět uvařit každá hospodyňka. Na guláš se nevyplatí pospíchat, je potřeba dopřát mu dostatek času, aby se klihovaté části stihly rozvařit a maso bylo měkké tak, že se bude rozplývat na jazyku.

Co nesmí chybět v guláši

Do guláše sice zpracujeme různé masové odřezky, neznamená to však, že bude plný tučného masa. Vybírejte raději středně tučné části masa.

  • Základem je tedy maso, u klasického guláše to hovězí, často se ale setkáváme i se zvěřinovým gulášem ze srnčího, jeleního nebo kančího masa. Máme-li k dispozici vepřové maso, uvaříme segedínský guláš.
  • Barvu i hustotu guláše určuje cibule. Říká se, že cibule by mělo být tolik, kolik je masa. Čím déle ji budeme opékat a čím tmavší bude, tím tmavší bude i výsledný guláš.
  • Každý guláš musí obsahovat koření, tím nejdůležitějším je červená mletá paprika, kdo má rád, nahradí ji paprikou uzenou nebo přidá část té pálivé. Dalším důležitým kořením je kmín. Na závěr vaření se klasicky přidává majoránka.
  • Ke konci vaření dochucujeme česnekem.

Pokud chcete připravit ten nejlepší guláš, nezapomeňte na kvalitní základní suroviny, správné opečení masa i cibule a v neposlední řadě dostatek trpělivosti. Výsledkem bude dokonalý guláš, který bude chutnat celé rodině.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky