Občerstvení pro letní posezení musí být lehké, osvěžující a chutné: Poradíme vám, co připravit
Léto je ideální doba pro posezení venku s rodinou i s přáteli - ať je to na zahradě, na terase nebo v pergole. V horkých dnech a teplých večerech je vhodné podávat občerstvení, které je lehké, osvěžující a nenáročné na přípravu. Vždyť která hospodyňka by chtěla trávit letní den v kuchyni?
Je horký letní den a vy čekáte návštěvu? Nevíte, co nachystat na stůl? Můžeme vám dát pár tipů, co připravit, abyste se mohli věnovat hostům a nemarnit čas přípravou jídel, které návštěva ve vedru možná ani neochutná. Rozhodně se vyvarujeme smažených jídel, salátů s majonézou, smetanových omáček, krémových dortů nebo šunkových chlebíčků.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Základem jsou nápoje
Podle situace volíme takové druhy nápojů, abychom uspokojili jak děti, tak dospělé.
- Na žádném letním stole nesmí chybět čistá nebo perlivá voda s ledem, ochucená citrónem, pomerančem, melounem nebo jiným letním ovocem, meduňkou a mátou.
- Ovocné limonády mají větší obsah ovocných sirupů a děti je milují pít brčkem.
- Studené nebo mírně vlažné ledové čaje osvěží každého bez rozdílu - sáhneme po nich, pokud nemáme doma čerstvé ovoce.
- Z alkoholických nápojů volíme kromě piva vinné střiky, které jsou lehké, osvěží a nezamotají hlavu.
Něco malého k zakousnutí
Volíme lehké předkrmy, po kterých se nebude naše návštěva cítit těžce a ospale.
- Z ovoce je nejvhodnější meloun, který nás osvěží a zavodní, ale i jiné ovoce je výborné k rychlému občerstvení.
- Hlavně pro děti můžeme připravit ovocné zmrzliny. Volíme citrusové sorbety a tříště, popřípadě vodové nanuky, ovocné dřeně a mražené ovoce.
- Vychlazené zeleninové a ovocné saláty s lehkou zálivkou jsou vynikajícím osvěžením v horkém odpoledni.
Lehké večeře
Posezení s přáteli v teplém letním večeru neznamená vždy jen grilování a opékání buřtů.
- K večerním pokrmům patří tenké krajíčky veky s pomazánkami (zeleninová, falešná krabí), bohatě obložené zeleninou.
- Lehké sushi s okurkou, mrkví, avokádem a ředkví patří spolu s řasami Nori k pokrmům, které v horku ochlazují organismus.
- Různé těstovinové saláty, doplněné zeleninou, nahradí plnohodnotnou večeři a dobře zasytí.
- Pokud vám chybí maso, můžete připravit rybí filety, rychle opečené na pánvi na másle, doplněné zeleninou nebo salátem.
- Skvělé jsou i okurkové rolky, zeleninové špízy, pečená zelenina s lehkými dipy.
S jídlem se dá velice dobře improvizovat, v ledničce se dá vždy najít něco, po čem se dá sáhnout při nečekané návštěvě nebo připravit něco rychlého.
A ještě jeden tip na závěr. Můžete vyzkoušet zmrzlinu z jahod a tvarohu, na kterou ani nepotřebujete zmrzlinový strojek. Pokud nemáte jahody, nahraďte je jiným ovocem. S postupem vám poradí názorné video:
Komentáře