Co potřebuje rebarbora, aby přinesla bohatou úrodu? Jak se o ni postarat na jaře
Rebarbora nebo také reveň je oblíbenou rostlinou našich zahrad. Svůj užitek přináší v jarních měsících a uplatní se ve sladké kuchyně ještě před dozráváním prvního ovoce. Jak na to, aby měla vaše rebarbora mohutné a chutné řapíky? Poradíme, jak se o rebarboru starat.
Rebarbora se pěstuje kvůli silným řapíkům, které se po oloupání vrchní tenké slupky používají ve sladké kuchyni. Jejich nakyslá chuť je příjemně osvěžující, rebarboru vnímáme tak trochu jako první "ovoce", a to kvůli způsobu využití, i když se vlastně jedná o rostlinu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak rebarboru rozmnožovat
Sazenici rebarbory nejsnáze získáme dělením starších trsů.
- Rozdělování rostlin provádíme na podzim (v říjnu), ale je možné i na jaře. Při podzimních výsadbách se dříve dočkáme první sklizně, rostliny se snáze ujímají.
- Vyhovuje jí hluboká, středně těžká půda. Před výsadbou potřebuje důkladné vyhnojení chlévským hnojem (asi 8 kg na 1 m²). Přihnojování rostlině prospívá i v době růstu.
- Vegetační vrchol by měl být cca 5 cm po povrchem zeminy. Každá oddělená rostlina by měla mít jeden až dva vrcholy.
- Na zimu dáme kolem rebarbory vrstvičku kompostu, slámy nebo slamnatého hnoje, aby měla větší tepelnou pohodu.
Jak pěstovat rebarboru
Rebarbora je častým a oblíbeným "osadníkem" našich zahrad.
- Rostlina je trvalka, kterou na jednom místě necháváme více let.
- Přestože má vyšší nároky na živiny, jinak je poměrně nenáročná a daří se jí v chladnějších i teplých oblastech. Je mrazuvzdorná a dobře roste i v polostínu.
- Během sezóny ji prospívá zavlažování a také přihnojování.
- Na začátku sezóny k rostlinám přidáme vrstvu kompostu, ale nedáváme ho až těsně k nim, aby nezačaly od spodu zahnívat. Rostlině prospěje také přihnojení NPK.
- Na jaře sklízíme chutné řapíky. Od července už ale sklizeň neprovádíme, v té době už obsahují více kyseliny šťavelové.
- Během léta odstraňujeme vybíhající květenství, aby se rostliny zbytečně nevyčerpávaly.
Jak sklízet rebarboru
Řapíky sklízíme až od druhého roku po výsadbě, první rok rebarboru necháme zesílit.
- Sklizeň probíhá v závislosti na počasí od dubna do června.
- Při sklizni řapíky vylamujeme, nikdy je nevyřezáváme nožem. Vylamování jde velmi snadno, přesto postupujeme opatrně, abychom nepoškodili kořeny.
- Sklízíme vždy ty nejmohutnější řapíky a na každé rostlině ponecháme několik menších listů.
Co se sklizenou rebarborou
V kuchyni je rebarbora ceněná.
- Hned po sklizni z řapíků odřízneme čepele - pokud bychom je ponechali, řapíky by velmi rychle zvadly a zgumovatěly.
- Sklizené řapíky po oloupání vrchní slupky co nejdříve zpracujeme, a to obvykle do moučníků, koláčů i kynutých knedlíků, nebo do kompotů či marmelád. Podívejte se, proč se loupe rebarbora.
- Řapíky déle vydrží zabalené ve vlhké utěrce v lednici.
-
Přebytek snadno zmrazíme. Mohlo by vát také zajímat, jak rebarboru zavařit na zimu.
Komentáře