Co přidat do těsta, aby bylo vláčné? Přinášíme osvědčené tipy u základních těst
Smícháním několika přísad vznikne těsto, které má mnoho variací a chutí. Podle použitých surovin a specifického způsobu přípravy rozdělujeme těsta na několik druhů. Mnohdy stačí pár vychytávek a dokonalé a vláčné těsto je na světě.
Vláčné a nadýchané těsto je snem každého, kdo se pustí do pečení s očekáváním nejlepšího výsledku. Základem téměř všech sladkých těst je mouka, tuk, cukr a vejce, nicméně se přeci jen jednotlivá těsta přípravou liší a každé vyžaduje jiný způsob zpracování. Poradíme vám několik tipů, aby se těsto vždy vydařilo.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Křehké těsto
Z křehkého těsta vznikají všechny dobroty rozplývající se na jazyku. Pečeme z něj linecké cukroví, lahodné koláče s náplní i tartaletky. Aby bylo těsto vláčné, je dobré použít hladkou pšeničnou mouku s průměrným obsahem lepku. Čím méně lepku mouka obsahuje, tím více bude těsto drolivější a méně vláčné. Vláčnost a zároveň křehkost docílíme zapracováním studeného nakrájeného tuku, a to másla nebo sádla.
Kynuté těsto
Kynuté těsto dokáže potrápit nejednoho pekaře. Aby bylo krásně nadýchané a vláčné, je třeba mu dopřát čas na vykynutí a potřebnou péči. Vyzkoušejte místo másla přidat olej pokojové teploty, těsto bude vláčnější. Na teplém místě necháme dostatečně vykynout a po vytvarování nezapomínáme na druhé kynutí.
Třené těsto
Třené těsto je základem všech výborných bábovek, řezů, biskupských chlebíčků a koláčů na plech. Kouzlo tkví v tom, že třeme tuk, do kterého postupně přidáváme cukr, až do světlé a nadýchané pěny. Díky tomu bude těsto vláčné a pórovité. Do třených olejových těst často přidáváme pro vláčnost nastrouhané uvařené brambory nebo tvaroh.
Piškotové těsto
Piškotové těsto je skvělé na bábovky, rolády, dortové korpusy a řezy. O vláčnost se postará tuk, a to buď máslo nebo olej. Stačí přidat pár lžiček rozpuštěného másla (nebo oleje) při přípravě těsta. Piškotové těsto skvěle odlehčíme také přidáním 1–2 lžic horké vody ke žloutkům před šleháním.
Milujete čokoládu a zároveň vláčné moučníky? Připravte si náš velmi šťavnatý kakaový moučník podle videonávodu, který se po upečení přelije kávou a čokoládovou polevou.
Komentáře