Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak nejlépe použít sádlo, které se vypeklo z husy nebo kachny? Máme několik možností, inspiraci najdeme v radách našich babiček
Zdroj: Pixabay

Při pečení husy nebo kachny se vypeče poměrně dost sádla, které je škoda vyhodit. Husí a kachní sádlo je totiž voňavé a chutné. Vyškvařené husí nebo kachní sádlo je při pokojové teplotě tekuté, což je sice jeho nevýhoda, ale i té lze poměrně dobře využít.

Čistý tuk scedíme do čisté sklenice. Uložíme v chladničce asi na půl roku, nebo na maximálně rok zamrazíme. Drůbeží sádlo je náchylné k přijímání jiných pachů a ke žluknutí. Musíme s tím při jeho uložení počítat. Je ale poměrně zdravé, obsahuje totiž více nenasycených mastných kyselin než těch nasycených. Jednou z jeho dalších výborných vlastností je také to, že vydrží teploty do 200 °C.

Jak využít husí nebo kachní sádlo

Možností využití sádla máme na výběr dostatek:

  • Můžeme jím omastit knedlíky nebo jinou přílohu.
  • Výborné jsou bramborové placky (lokše) potřené tímto sádlem.
  • Na sádle můžeme usmažit cibulku, nebo na něm podusit zelí jako přílohu k masu.
  • Na husím sádle upečeme velmi chutně brambory. Sádlo se hodí i k opékání knedlíků.
  • Husí nebo kachní stehna konfitovaná v sádle jsou velká dobrota.
  • Hodí se na přípravu paštik nebo pomazánek.
  • Můžeme ho využít do sladkých i slaných těst místo másla.
  • Lze ho použít k vymazání plechu nebo pekáče místo jiného tuku.
  • Naše babičky jím léčily kašel. Sádlem pomažeme hrudník, který pak překryjeme mikrotenem nebo fólií a zabalíme do staršího ručníku (moje babička na to měla vyčleněný starý velký vlněný šátek). Necháme působit do rána. Hrudník se zapaří a to pomůže odhlenění, spolu s bylinkovým čajem.

Jak chutně upéct husu, poradí názorné video:

Naše babičky uměly hospodařit tak, že všechno zužitkovaly. Naučme se to od nich.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář