Co s přebytky rajčat? Usušte je, zavařte nebo připravte skvělé čatní
Rajčata jsou oblíbenou plodinou na českých zahrádkách. Jsou šťavnatá, chutná a lehce stravitelná. Dozrávají vám tak rychle, že je nestíháte konzumovat? Zpracujte je na zimní období, kdy nám chuť čerstvých rajčat chybí.
Chuť rajčat ze supermarketů není absolutně srovnatelná s domácími, vypěstovanými s láskou a kvalitní péčí. Podívejte se na možnosti zpracování vlastní úrody, s našimi tipy je můžete mít vždy po ruce, nejen jako základ pro další vaření.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Zavařování rajčat ve vlastní šťávě
Zavařená rajčata využijete do omáček a polévek, ale také pod maso či do základu na pizzu. Stačí rajčata spařit, zbavit je slupky a co nejvíce natěsno natlačit do sklenic. Obsah sklenice zasypte lžičkou soli a zavařte při 80 °C po dobu 20 minut.
Barevné a variabilní lečo
Lečo je vděčný pokrm. Jeho základ můžete bez obav zamrazit a mít tak po ruce napůl hotové jídlo, když nebudete mít mnoho času na přípravu oběda. Rovnou s rajčaty do něj zpracujete také papriky a klidně i cukety.
Rajský protlak
Pokud chcete uchovat skvělou chuť i vůni rajčat, doporučujeme výrobu domácího rajčatového protlaku. Budete vědět, že je z kvalitních, základních surovin a bez přidání chemie. Jeho univerzální využití zajistí, že jeho přípravy opravdu nebudete litovat.
Sušená rajčata lze také naložit
Rajčata lze usušit ať už na slunci, v troubě či v sušičce, rozhodně poznáte rozdíl v chuti domácích od kupovaných. Můžete je okořenit, například tymiánem či bazalkou, případně i lehce osolit. Poté je skladujte nejlépe v zavařovacích sklenicích v suchu a temnu, nebo je naložte do oleje spolu s bylinkami a česnekem, je to delikatesa.
Zamrazte rajčata do zásoby
Mražená rajčata se využijí v mnoha případech – pod maso, do omáček, polévek či leča. Mrazit je můžete nakrájená na čtvrtky či na plátky, loupaná i neloupaná. Je to jen na vás. Do mrazáku je můžete nejprve vložit na tácku, abyste neměli zmrazenou hroudu, a po ztuhnutí je sesypat dohromady. Další možností je zamrazit rajčata rovnou po jednotlivých porcích.
Domácí kečup
Mnohé z nás při zjištění nadbytku rajčat jako první napadne jejich využití k přípravě kečupu. Je oblíbený v mnoha kuchyních, milují ho nejen děti, ale i dospělí. Za nás jednoznačně vítězí kečup pečený v troubě. Věříme, že pokud jej jednou zkusíte, jiný už zkoušet nebudete.
Delikátní čatní
Ke grilovanému masu i do masové směsi k topinkám se skvěle hodí rajčatové čatní. Navíc je jeho příprava natolik variabilní, že k výrobě můžete využít i další přebytky ze své zahrady, například cukety.
Vybrali jste si z našich tipů? Budeme rádi, když se podělíte o vaše zkušenosti v komentářích. Vyzkoušet můžete také pečená rajčata ve vlastní šťávě podle našeho video-receptu níže. Přejeme mnoho úspěchů v kuchyni a dobrou chuť.
Komentáře