Přebytky rebarbory můžete s úspěchem zmrazit nebo sterilovat několika způsoby
Komu na zahradě vyrostlo větší množství rebarbory, možná přemýšlí, jak její přebytky zpracovat a zakonzervovat na zimu. Období rebarbory je poměrně krátké a když ji správně uložíme, můžeme si ji dopřát při různých příležitostech v průběhu celého roku.
Možností máte několik a záleží na vás, kterou využijete. Zpracováváme vždy oloupanou a nakrájenou rebarboru. Jak rebarboru oloupat popsal nedávno náš článek včetně názorného videa. Rebarboru krájíme na špalíky, asi 1 cm silná „kolečka“ nebo kostky podle pozdějšího použití.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co s přebytkem rebarbory
Můžete zvolit starší metodu našich babiček nebo ji moderněji zmrazit.
- Babičky nakládaly rebarboru do cukrového sirupu, protože cukr je výborný konzervant. Nechte nakrájenou rebarboru přes noc zasypanou jemným krupicovým cukrem. Druhý den pak vzniklou šťávu svařte na hustý sirup a rebarboru v něm nechte pomalu táhnout asi 10–20 minut podle velikosti kousků. Horkou rebarboru i se sirupem lijte do sterilně čistých a suchých sklenic, uzavřete je a otočte na 5 minut na víčko. Můžete pro jistotu sterilovat 10 minut při 85 °C. Rebarboru v sirupu použijte např. do pohárů, na moučníky, dorty apod.
- Rebarboru můžete zavařit jako kompot. Nakrájenou rebarboru zalijte cukrovým kořeněným nálevem a sterilujte asi 20 minut.
- Také rebarborové čatní (chutney) uspokojí mlsné jazýčky. Nakrájenou rebarboru povařte ve výrazně kořeněném sladkokyselém nálevu, můžete ji sterilovat. Pochutnáte si na ní v kombinaci s masem, sýry i méně výraznou zeleninou.
- Z rebarbory můžete připravit výborný a pikantní džem. Rebarboru rozvařte v trošce vody, pak přidejte želírovací cukr, povařte podle návodu a horký džem lijte do horkých suchých sklenic. Po uzavření otočte na 5 minut na víčko. Rebarbora do džemu se doporučuje ochutit kořením (zázvor, skořice, hřebíček apod.), též citrónovou šťávou nebo jiným ovocem - jahodami, banánem, ananasem, kivi apod.
- Také sirup upotřebíte při přípravě osvěžujících limonád. Postupujte podobně jako u nakládání do cukrového sirupu. Nakrájenou rebarboru zasypte cukrem, druhý den svařte s vodou a přeceďte přes plátno. Ve šťávě případně nechte rozpustit další cukr, nalijte do čistých lahví a sterilujte nebo maximálně 14 dní uchovejte v chladničce.
- Rychlé je rebarboru zmrazit. Nakrájenou nasypte na tácek a zmrazte. Pak sesypte do krabičky nebo sáčku. Můžete ji předem blanšírovat. V mrazničce vydrží asi půl roku. Pak ji použijte jako čerstvou.
Komentáře