Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Teplé počasí přeje okurkám a pokud mají dostatek vláhy, stále narůstají nové a nové plody. Ze zahrádky pak nosíme kyblíky plné větších i menších okurek, které je potřeba zpracovat. Máme pro vás několik tipů na jejich využití.

Menší okurky můžeme nakládat do octového nálevu, do sklenic se krásně rovnají a mnohá rodina si pečlivě uchovává osvědčený recept. Možná ale už máte zavařených okurek až dost a další okurky nestíháte jíst. Jak si poradit s většími a přerostlými okurkami, aby nic nepřišlo nazmar? Poradíme, jak je snadno uchovat.

Co s přerostlými okurkami

Možností je více, při zpracování větších okurek raději zkontrolujte chuť obou stran, abyste měli jistotu, že okurka není hořká. Pokud je některý konec hořký, tak ho odkrojte. Jaké jsou možnosti zpracování okurek?

  1. Americké okurky: Pro ty, kdo si potrpí na pikantní chuť, máme úžasný recept na zavařené okurky, které jsou nakrájené na jemná kolečka a výtečně okořeněné (pepř, kari, chilli).
  2. Okurkové řezy: Větší okurky můžeme zavařit do stejného nálevu, na jaký jsme zvyklí při zavařování nakládaček, ale protože by se kvůli velikosti špatně rovnaly do sklenic, nakrájíme z nich řezy. Doba sterilizace by měla být o trochu kratší, aby okurky příliš nezměkly.
  3. Mražení: Pokud máte ještě místo v mrazničce, můžete přebytek okurek jednoduše zmrazit. K mražení se výborně hodí salátové okurky, případně hadovky, které okrájíme (za pomoci ostrého nože nebo kuchyňské škrabky) a nastrouháme na jemná kolečka.
  4. Kvašení: Oblíbené kvašáky jsou báječnou pochoutkou. Někdo je rád připravuje z menších okurek, jiný dá přednost větším. Podívejte se, jak připravit skvělé kvašáky.

Máte ještě další tipy na využití přerostlých nakládaček, hadovek a salátových okurek? Napište nám je do komentářů pod článkem.

Další tipy a triky