Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajčata jsou báječnou plodovou zeleninou, s pěstováním si poradí i začátečníci a v dobrých podmínkách je sklizeň bohatá. Rostliny plodí celé léto a na začátku září se objevují stále nové a nové květy i malé plody. Jenže v té době už musíme myslet na to, jak ukončit co nejlépe sezónu.

Pěkné teplé počasí a pravidelná zálivka povzbuzují rajčata k dalšímu růstu a bohatému nakvétání i tvorbě maličkých plodů. Nicméně každý zahrádkář ví, že chtě nechtě konec září přinese i ochlazení, někdy trochu dříve, jindy později. Na tento čas je důležité připravit i rajčata

Jak zacházet s rajčaty na podzim

Pěstitelé by rádi sklízeli co nejvíce plodů, dozrávajících až co nejdéle do podzimu. Jenže tak to nepůjde. První mrazík plodovou zeleninu poškodí a tomu je potřeba předejít.

  1. Redukce rostlin: V průběhu léta jsme rajčata pravidelně zaštipovali a na konci léta musíme být ještě radikálnější. Na každé rostlině necháme pouze to, co má ještě šanci vyrůst. Nová poupata již opravdu nemají smysl. I hlavní výhon by už měl být zaštípnutý.
  2. Redukce plodů: Redukovat můžeme i množství plodů na jednotlivých vijanech, maličké vznikající plody raději odstraníme, ať rostlina soustředí sílu na ty největší, které díky tomu mají větší šanci dozrát.
  3. Včasná sklizeň: Sledujeme předpověď počasí. Pokud má přijít ranní mrazík (v některých oblastech to bývá dříve), tak rostliny buď zajistíme před poškozením nebo sklidíme. Zelená, ale dostatečně velká rajčata rozložíme doma na tácky nebo bedýnky, pozvolna zčervenají. Můžeme také vytrhnout celé rostliny a zavěsit je na vzdušném a chráněném místě, rajčata postupně dozrají.
  4. Rostliny ve sklenících a fóliovnících: Jsou chráněné, proto mají sezónu výrazně delší, o ty se nemusíme zatím strachovat. Nicméně i v tomto případě sledujeme předpověď, při ochlazení zavíráme, při oteplení naopak dostatečně větráme.
Jedním z nejoblíbenějších rajčatových jídel je lečo a pokud máte bohatou úrodu, můžete si ho zavařit i na zimu podle následujícího videoreceptu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky