Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Těsto, kterému se nechce kynout, je mrzutost, která se alespoň jednou přihodí každému kuchaři. Chyb, které můžete při jeho přípravě udělat, je docela dost - a každá jednotlivá proces zbytečně komplikuje.

Nevykynuté těsto je tuhé, gumové a působí opravdu "těžkým" dojmem. Přečtěte si naše tipy, kde jste mohli udělat chybu (nebo víc chyb), abyste jim mohli příště předejít. A nyní zkuste chybu nebo chyby napravit, aby suroviny nepřišly vniveč.

Jak zachránit těsto, které nekyne

Není to zase tak těžké, jak by se mohlo zdát. Zkuste to spolu s námi:

  • Nejdříve zkontrolujte, zda jste do těsta dali všechny suroviny podle receptu.
  • Pokud je pravděpodobnou chybou droždí spařené horkou tekutinou, vezměte kousek (asi 1/3 původního množství) čerstvého droždí a oživte ho v trošce vlažné vody oslazené půl lžičkou cukru nebo medu. Jakmile začne reagovat (zvedat se), zapracujte ho do těsta a nechte v teple pracovat. 
  • Droždí nejlépe pracuje v temnu a při teplotě 25–30°C, zajistěte oboje lehkým zakrytím, vložením do vlažné trouby, přesunem do blízkosti zdroje tepla nebo ponořením nádoby s těstem do teplé vody.
  • Každá mouka saje jinak a hutné těsto špatně kyne - a ještě hůře se s ním pracuje. Přidejte trochu vlažné tekutiny a znovu prohněťte. Kyslík pomůže kvasinkám, aby začaly pracovat. Lépe kyne těsto tzv. volnější.
  • Těžší těsta (vánočka, štola) potřebují víc času. Nechte těsto v teple, aby měly kvasinky čas se množit a pracovat. Také proto kynutá těsta zadělávejte včas, abyste nebyli v časovém presu.

Pokud se ani přesto nepodaří těsto oživit, nezoufejte. Připravte z něj placky nebo tyčky, které po upečení přijdou k chuti. Určitě těsto nevyhazujte. Inspirujte se videoreceptem na kynuté těsto, který vás provede jeho přípravou krok za krokem:

 

Komentáře

Další tipy a triky