Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Známe to všichni. S radostnou vidinou dokonalých buchet, rohlíků nebo koláčů se pustíme do přípravy kynutého těsta. Jenže najednou nám naše představa dobrot začne v mysli ztrácet barvu - těsto nevykynulo, co teď?

To, že vám těsto nevykynulo tak, jak mělo, ještě neznamená, že si máte nechat zajít chuť na plánované dobroty. Poradíme vám, jak s takovým těstem dále pracovat, i jak mu pomoci, aby nakonec nabylo na svém objemu a vy mohli péct.

Co s nevykynutým těstem

Zachovejte klid, žádnou paniku. Nevykynuté těsto není vzácným jevem a stále je ve hře možnost, že ho bez ztráty korunky zachráníte - a upečete skvělé dobroty.

  1. Jestliže jste použili suroviny rozdílných teplot nebo jste těstu nedopřáli kynutí na teplém místě, jeho nabývání na objemu se může prodloužit i o násobek běžné doby. Přesuňte ho na teplé místo a sledujte, zda má tento postup efekt.
  2. Kontrolujete stáří droždí? Pokud ne, možná je chyba zde. Otázka čerstvosti droždí je zde opravdu zásadní - čím čerstvější, tím lepší. Oživit těsto se můžete pokusit přimícháním nově připraveného a naběhlého kvásku.
  3. Pokud těsto ani při správném postupu nekyne, stále jsou možnosti, jak ho využít a zbytečně tak nevyhodit použité suroviny. Těsto stačí vyválet a připravit z něj:

Pokud těsto nevykynulo, a vám se nechce připravovat nic jiného, než jste měli v plánu, je potřeba začít znovu. Nezapomínejte přesně dodržovat vámi vybraný recept i vhodnou teplotu a nevynechávejte fáze kynutí. S našimi tipy se vám těsto příště určitě podaří a vy si tak budete moci upéct třeba oblíbené Honzovy buchty:

Komentáře

Další tipy a triky