Co s těstem, když nevykyne? Nevzdávejte to. Poradíme, jak na kynutí těsta vyzrát
Známe to všichni. S radostnou vidinou dokonalých buchet, rohlíků nebo koláčů se pustíme do přípravy kynutého těsta. Jenže najednou nám naše představa dobrot začne v mysli ztrácet barvu - těsto nevykynulo, co teď?
To, že vám těsto nevykynulo tak, jak mělo, ještě neznamená, že si máte nechat zajít chuť na plánované dobroty. Poradíme vám, jak s takovým těstem dále pracovat, i jak mu pomoci, aby nakonec nabylo na svém objemu a vy mohli péct.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co s nevykynutým těstem
Zachovejte klid, žádnou paniku. Nevykynuté těsto není vzácným jevem a stále je ve hře možnost, že ho bez ztráty korunky zachráníte - a upečete skvělé dobroty.
- Jestliže jste použili suroviny rozdílných teplot nebo jste těstu nedopřáli kynutí na teplém místě, jeho nabývání na objemu se může prodloužit i o násobek běžné doby. Přesuňte ho na teplé místo a sledujte, zda má tento postup efekt.
- Kontrolujete stáří droždí? Pokud ne, možná je chyba zde. Otázka čerstvosti droždí je zde opravdu zásadní - čím čerstvější, tím lepší. Oživit těsto se můžete pokusit přimícháním nově připraveného a naběhlého kvásku.
- Pokud těsto ani při správném postupu nekyne, stále jsou možnosti, jak ho využít a zbytečně tak nevyhodit použité suroviny. Těsto stačí vyválet a připravit z něj:
- dokonalý základ pro pizzu, po které se jen zapráší;
- krekry nebo tyčinky, které chvíli vydrží;
- oblíbené arménské chlebové placky lavaš;
- plněné kapsy s libovolnou náplní - sladkou (jablka, tvaroh nebo nutella) nebo slanou (například s orestovaným masem společně se zeleninou).
Pokud těsto nevykynulo, a vám se nechce připravovat nic jiného, než jste měli v plánu, je potřeba začít znovu. Nezapomínejte přesně dodržovat vámi vybraný recept i vhodnou teplotu a nevynechávejte fáze kynutí. S našimi tipy se vám těsto příště určitě podaří a vy si tak budete moci upéct třeba oblíbené Honzovy buchty:
Komentáře