Co s vejci po Velikonocích. Jak je zpracovat a na co je využít. Oblíbené recepty na pomazánky a saláty z vajíček
Jaro a především Velikonoce jsou časem, kdy si dopřejeme více vajec. Slepice po zimě konečně nesou a vajíčka je potřeba využít. A co teprve, když naši koledníci donesou domů košík malovaných vajíček. Zvlášť na vajíčkovou pomazánku se těšíme, nikdy jí není dost. Má výbornou chuť a v lednici vydrží.
Vařená vajíčka v kuchyni
Dobře uvařená vajíčka uchováváme v chladu a brzy je spotřebujeme. Přidáváme je do pomazánek a salátů. Hodí se do mnoha pokrmů a můžeme z nich připravit chutnou vaječnou tlačenku. Pro vajíčka natvrdo se v kuchyni vždy využití najde. A i když jsme obvykle střídmí, po Velikonocích s vejci nešetříme, abychom je co nejdříve zpracovali.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Vajíčková pomazánka
Jednu z nejoblíbenějších pomazánek připravíme během chvilky. Postup je snadný. Uvařená vajíčka nejprve vychladíme a oloupeme. Potom utřeme žloutky se změklým máslem a trochou soli. Přidáme další suroviny podle konkrétního receptu. Může to být sýr, pomazánkové máslo, hořčice a zakysaná smetana. Zpracujeme hladký krém, do kterého na závěr přidáme najemno nakrájené bílky a cibuli.
Vajíčkový salát
Vařená vajíčka se hodí do mnoha salátů. Můžeme vyzkoušet oblíbené recepty z našeho receptáře. Natvrdo uvařená vajíčka vychladíme a pokrájíme, přisypeme k nim nakrájené nakládané okurky a cibuli. Cibuli můžeme nejprve krátce spařit a vychladit. Kdo chce, přidá i nakrájené uvařené brambory. Na závěr vmícháme ochucenou majonézu nebo zakysanou smetanu či jogurt a pár kapek oleje. Promícháme a necháme v chladu uležet. Podáváme s pečivem.
Vajíčková tlačenka
Velikonoční tlačenka vypadá zajímavě už na pohled. Kromě nakrájených vajíček do ní použijeme sterilovanou zeleninu, uzeniny a sýr. Všechny suroviny, včetně želatiny a majonézy, zpracujeme podle receptu. Tlačenku připravíme do formy na srnčí hřbet nebo do jiné nádoby. Necháme ji několik hodin ztuhnout v chladu. Poté ji krájíme na plátky. Podáváme s pečivem. Hotová tlačenka připomíná krásně vybarvenou šachovnici.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit nejlepší špenát. Chutné recepty z naší oblíbené zeleniny
Jaké jsou tradiční velikonoční dobroty? Je libo jehněčí pečínku, šoldru nebo vaječný sýr ve tvaru hrudky?
Co s nadbytkem vařených vajec po Velikonocích? Můžete je naložit jako utopence nebo použít ve studené i teplé kuchyni
Komentáře