Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Namáčení sušených hub je při přípravě jídel důležitým krokem, díky kterému nabydou zpět svůj objem, změknou a zároveň získáme cenný nálev plný chuti a aroma, který využijeme do mnoha houbových pokrmů.

Sušení hub patří k nejoblíbenějšímu způsobu, jak dlouhodobě zpracovat houbové úlovky. Je zvykem houby před tepelnou úpravou namočit do studené vody, čímž si je předpřipravíme a dále využíváme jako ty čerstvé. Voda z namáčených hub má tmavou barvu a nese s sebou intenzivní houbovou vůni

Co s vodou z namočených hub

Sušené houby při namáčení do vody uvolňují svou chuť i aroma, proto nálev nevyléváme a využíváme na přípravu oblíbených houbových pokrmů. Vodu z hub můžeme před použitím přecedit přes plátýnko. A jak ji využít? 

  • Omáčky a polévky: Voda z hub je výborným základem pro houbové omáčky a polévky, kterým dodá intenzivní chuť a vůni. Stačí ji přidat do hrnce společně s ostatními surovinami a uvařit třeba podle receptu na houbovou polévku.
  • Dušené pokrmy z masa a zeleniny: Vodou z hub podlijeme dušené maso či zeleninu a dodáme tak žádoucí houbové aroma. Dokonale se hodí k masu na hříbkách, zeleninovému ragú i houbovým gulášům.
  • Rýže a kuskus: Vyzkoušejte namísto obyčejné vody přidat při vaření rýže nebo kuskusu vodu z hub. Uvařená příloha získá houbovou vůni a například klasické houbové rizoto bude chutnat ještě lépe.

Uvařte si podle našeho videonávodu houbovou omáčku z pomazánkového másla, kde sušené hříbky namočíte do mléka. Tentokrát však nálev nevylévejte a využijte do omáčky, chuť vás jistě překvapí. Dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli