Co se dá udělat z balkánského sýra? Připravte si salát, pomazánku nebo pizzu
Balkánský sýr je národním pokrmem na Balkánském poloostrově. Má typicky slanou chuť, kterou s oblibou využíváme do nejrůznějších pokrmů - mezi nejznámější patří třeba šopský salát. Přinášíme inspiraci hned na několik osvědčených receptů.
Balkánský sýr poznáme podle bílé barvy a měkké konzistence. Vyrábí se z kravského mléka a obsahuje větší množství tuku. Při koupi jej obdržíme v lehce slaném nálevu, který zachovává jeho chuť. Hravě si však můžeme balkánský sýr vyrobit i doma, a to jen ze tří surovin. Balkánský sýr využíváme ve studené kuchyni, k zapékání nebo k nakládání.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Saláty s balkánským sýrem
Nejčastější využití balkánského sýru je do salátů s čerstvou zeleninou. Oblíbené jsou také těstovinové saláty a saláty s luštěninami. Sýr stačí nakrájet na kostičky, přidat do salátu, zakápnout olivovým olejem a vyvážený rychlý oběd je hotový.
Pomazánky z balkánského sýra
Balkánský sýr je výborným pomocníkem při přípravě pomazánek ke svačině či večeři. Sýr nastrouháme najemno nebo rozdrobíme prsty a smícháme s pomazánkovým máslem nebo tvarohem. Doplníme česnekem, sušenými rajčaty, kapií a je hotovo.
Rychlé pohoštění z balkánského sýra
Na kostičky nakrájený sýr s olivami je výborným "zobáním" pro zvané i nečekané návštěvy. Mísu můžeme doplnit nasekanými oříšky, zeleninou a bylinkovým dipem. Pokud balkánský sýr naložíme, budeme mít hotové pohoštění vždy po ruce. A takové slané palačinky s balkánským sýrem jsou opravdovou lahůdkou.
Zapečené pokrmy s balkánským sýrem
Balkánský sýr se v troubě nádherně rozteče a vytvoří na každém pokrmu krustičku. Oblíbené jsou slané koláče, plněné záviny, zeleninové nebo masové pečené pokrmy (nejčastěji z cuket, lilku a mletého masa). Nesmíme opomenout oblíbenou pizzu, kterou můžeme připravit i netradičně s celerovým základem a mandlemi.
Komentáře