Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejjemnějším a nejdražším vepřovým masem je panenka. Je to dlouhý úzký sval, který se táhne od žeber až k pánvi, uvnitř těla, pod páteří. Nazývá se také panenskou či vepřovou svíčkovou. Pojďme si říct, jak ji zpracovat.

Vepřová panenka nevyžaduje nijak složitou ani časově náročnou úpravu. Sval je měkký, křehký a jemný, ideální na minutkovou přípravu. Můžeme ji ale také péct v troubě, marinovat nebo filírovat, tedy hotovou pokrájet na plátky tenké 0,5–1 cm.

Jak připravit vepřovou panenku

Ať zvolíme jakoukoli přípravu, vždy bude hotovo velmi rychle. Proto je dobré nechat si úpravu masa až na konec, až budete mít vše ostatní připravené.

  • Medailonky z panenky jsou nenáročné na přípravu a tak zvládne i začátečník vykouzlit delikátní pokrm. Maso pokrájené na medailonky osolíme, opepříme a orestujeme z obou stran na dobře rozpáleném oleji.
  • Panenku můžeme restovat i v celku nebo ji jen nasucho zatáhnout na pánvi a nechat dojít v troubě při 200 °C po dobu 8–10 minut.
  • S kořením se v tomto případě vyplatí šetřit, postačí jen sůl a pepř.

Panence můžete pořídit i slušivý slaninový kabátek. Jak na to vám ukážeme v následujícím videoreceptu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky