Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hlíva ústřičná se řadí mezi dřevokazné houby, což znamená, že v přírodě ji najdeme především na listnatých stromech. Též si ji můžeme vypěstovat z koupeného substrátu, ale nejběžněji tuto houbu kupujeme. Poradíme, co dobrého z ní uvařit.

V přírodě hlívu můžeme najít především v říjnu a listopadu, a to hlavně na listnatých dřevinách. Můžeme si ji také vypěstovat, přičemž její pěstování není složité ani pro nezkušené. Máme dvě možnosti pěstování - buď v pytlích na slámě nebo na špalcích listnatých dřevin venku. Sklizeň hlívy provádíme po celých trsech.

Na co se hodí hlíva ústřičná

Hlíva má v kuchyni takřka univerzální využití a dá se zpracovat různými skvělými způsoby. Můžeme z ní připravovat polévky, omáčky, guláše i rizota. Zvlášť chutné jsou hlívové řízky v trojobalu. Hlívu je možné dusit a dávat pod maso, hodí se i do karbanátků. Přebytek hlívy lze sterilovat v sladkokyselém nálevu.

Polévky s hlívou ústřičnou

Polévky s hlívou se leckdy nazývají "falešné dršťkové". Jejich příprava je snadná a rychlá. Tyto polévky jsou nejen vydatné, ale také chuťově vynikající. Nakrájenou cibuli zpěníme na tuku, přidáme hlívu a krátce orestujeme, zahustíme moukou a ochutíme mletou paprikou, česnekem, majoránkou a pepřem

Omáčky s hlívou ústřičnou

Omáčky s hlívou připravujeme obdobně jako omáčky z jiných hub. Výborná je příprava ve stylu lahodných a jemných smetanových omáček, ale pochutnáme si i na pořádném guláši. Můžete vyzkoušet také zeleninovou omáčku s hlívou, která je báječná s knedlíkem, zvlášť když je doplněná kouskem kuřecího masa nebo uvařeným vajíčkem.  

Hlíva ústřičná v naší kuchyni

Stejně jako využijeme nejrůznější houby do celé řady receptů, tak i hlívy se dají zpracovat a tepelně upravit mnoha způsoby. Hlíva báječně chutná pečená v troubě s bramborami, hodí se skvěle na grilování a můžeme ji použít do karbanátků - předem ji dobře uvaříme a doplníme strouhaným sýrem.                                            

Podle následujícího receptu hlívu připravíte na paprice - nejprve ji poduste na cibulce a pak zahustěte, ochuťte a doplňte smetanou. Podávejte s knedlíkem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky