Co se hodí k houbové omáčce? Poradíme, s kterou přílohou si ji nejlépe vychutnáte
Houbová omáčka se řadí mezi ty nejlepší omáčky naší kuchyně. Výborná je z čerstvých lesních hub, ale velmi dobře chutná i z hub mražených nebo sušených. Použít můžeme také koupené žampiony nebo třeba hlívu ústřičnou. Poradíme, co k omáčce podávat, aby její chuť nejlépe vynikla.
Houbové omáčky připravujeme z různých druhů hub a chuť omáček obvykle přizpůsobíme houbám, které máme zrovna k dispozici. Nejoblíbenější jsou omáčky z hřibovitých hub, přičemž ty z "praváků" chutnají zvlášť dobře. Báječně si pochutnáme na omáčce připravené ze suchohřibů, ale dobře poslouží i žampiony.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co podávat k houbové omáčce
K některým omáčkám jsme zvyklí podávat uvařené vajíčko nebo plátek masa, stejně tak můžeme postupovat u houbové omáčky, nicméně nic z toho není nutné. Chuť omáčky vynikne velmi dobře i jen při podávání s vhodnou přílohou.
- K houbovým omáčkám, především těm smetanovým, velmi dobře chutnají knedlíky, hlavně klasické houskové (buď nakypřené droždím nebo práškem do pečiva). Na knedlíky k "houbovce" mnoho z nás prostě nedá dopustit. Nicméně bramborové knedlíky k houbové omáčce obvykle nepodáváme.
- Vhodnou přílohou jsou také brambory, mohou být jen uvařené (v páře, ve slupce nebo oloupané a nakrájené na kostky), ale také upečené v troubě s trochou oleje, s křupavou kůrčičkou - ty chutnají k omáčce báječně. Také klasické hranolky omáčku příjemně doplní. Bramborová kaše se ale k omáčce příliš nehodí, a to kvůli své konzistenci, která hustou omáčku trochu připomíná.
- Výbornou kombinací je houbová omáčka s rýží, a to především pokud omáčku doplníme plátky nebo kousky masa.
- Využít můžeme těstoviny, i ty se velmi dobře hodí k houbovým omáčkám, zvlášť pokud se jedná o houbovou omáčku s rajčaty nebo rajským protlakem.
- Pokud spěcháme a potřebujeme co nejrychleji připravenou přílohu, můžeme sáhnout dokonce po polotovaru, který často máme po ruce - gnocchi uvaříme během chvilky a můžeme je k omáčce bez obav servírovat.
- Některé omáčky typu "guláš" lze s úspěchem doplnit jen krajícem chleba. Jídlo je pak vydatné a velmi chutné.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Komentáře