Co dělat se sraženým těstem? Zkusíme chybu napravit ještě před vložením do trouby
Sražení těsta má mnoho příčin - nejčastěji je to rozdílná teplota surovin na přípravu a necitlivé zacházení s těstem při zadělávání a při pečení. Zdá se, že takový výrobek už nelze zachránit, ale někdy je to ještě možné.
Těsto se může srazit při zadělávání, ale i při pečení. Výsledkem je moučník, který nevypadá hezky a někdy není ani k jídlu. Hlavně začátečníci se potýkají s problémy, kterým lze snadno zabránit. Poradíme vám, jak předejít zbytečnému sražení těsta.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proč se těsto srazí
Je několik možností, proč se to stane:
- Rozdílná teplota surovin - všechno potřebné vyndáme alespoň hodinu předem.
- Použití kypřidel - kypřicí prášek i soda se správně míchají do suché mouky.
- Bouchnutí plechem - z těsta uniknou bublinky vzduchu, které ho činí kyprým.
- Vkládání formy do studené trouby - těsto se nestačí zvednout a srazí se.
- Špatné promíchání těsta - suroviny se nespojí a začnou se od sebe oddělovat.
- Prudce upečený moučník zčervená jen na povrchu a uvnitř zůstane sražený.
- Krájení horkého moučníku způsobí sražení těsta, které je pak vlhké a hutné.
Co se sraženým těstem
Záleží na tom, jde-li o těsto před pečením nebo už upečené:
- Pokud se objeví v těstě hrudky z mouky, je zapotřebí ho dále zpracovat přidáním mléka, kousku másla nebo trochou další mouky spolu s kypřicím práškem.
- Sražené máslo ve třeném těstě je nutné šlehat tak dlouho (možno i nad horkou vodou), až hrudky povolí. Nikdy do něj nesmíme přidat studenou ingredienci.
- Těsto s kypřicím práškem (nebo jedlou sodou) s kyselou složkou musí hned po zpracování do trouby, jinak proběhne proces kypření ještě před pečením.
Jak použít sražený moučník?
Odstraníme sraženou část těsta, moučník otočíme, potřeme krémem a ozdobíme. Nesraženou část můžeme rozdrobit, smíchat s krémem, máslem nebo marmeládou a použít k přípravě nepečeného cukroví nebo dortových lízátek.
Do nepečených kuliček můžeme použít kromě rozdrobeného těsta také kokos, mleté ořechy, kandované ovoce, čokoládu - inspirujte se naším videem:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na to, aby těsto bylo nadýchané? Šest tipů na oblíbená kypřidla pro dokonalé moučníky
Časté chyby při pečení moučníků: Zpočátku je udělá každý, ale chybami se učíme
Josef Maršálek radí, jak na dvojctihodné koláče: Dejte pozor na teplotu surovin a máslo nikdy nerozpouštějte, říká cukrář
Komentáře