Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sražení těsta má mnoho příčin - nejčastěji je to rozdílná teplota surovin na přípravu a necitlivé zacházení s těstem při zadělávání a při pečení. Zdá se, že takový výrobek už nelze zachránit, ale někdy je to ještě možné.

Těsto se může srazit při zadělávání, ale i při pečení. Výsledkem je moučník, který nevypadá hezky a někdy není ani k jídlu. Hlavně začátečníci se potýkají s problémy, kterým lze snadno zabránit. Poradíme vám, jak předejít zbytečnému sražení těsta.

Proč se těsto srazí

Je několik možností, proč se to stane:

  • Rozdílná teplota surovin - všechno potřebné vyndáme alespoň hodinu předem.
  • Použití kypřidel - kypřicí prášek i soda se správně míchají do suché mouky.
  • Bouchnutí plechem - z těsta uniknou bublinky vzduchu, které ho činí kyprým.
  • Vkládání formy do studené trouby - těsto se nestačí zvednout a srazí se.
  • Špatné promíchání těsta - suroviny se nespojí a začnou se od sebe oddělovat.
  • Prudce upečený moučník zčervená jen na povrchu a uvnitř zůstane sražený.
  • Krájení horkého moučníku způsobí sražení těsta, které je pak vlhké a hutné.

Co se sraženým těstem

Záleží na tom, jde-li o těsto před pečením nebo už upečené:

  • Pokud se objeví v těstě hrudky z mouky, je zapotřebí ho dále zpracovat přidáním mléka, kousku másla nebo trochou další mouky spolu s kypřicím práškem.
  • Sražené máslo ve třeném těstě je nutné šlehat tak dlouho (možno i nad horkou vodou), až hrudky povolí. Nikdy do něj nesmíme přidat studenou ingredienci.
  • Těsto s kypřicím práškem (nebo jedlou sodou) s kyselou složkou musí hned po zpracování do trouby, jinak proběhne proces kypření ještě před pečením.

Jak použít sražený moučník?

Odstraníme sraženou část těsta, moučník otočíme, potřeme krémem a ozdobíme. Nesraženou část můžeme rozdrobit, smíchat s krémem, máslem nebo marmeládou  a použít k přípravě nepečeného cukroví nebo dortových lízátek.

Do nepečených kuliček můžeme použít kromě rozdrobeného těsta také kokos, mleté ořechy, kandované ovoce, čokoládu - inspirujte se naším videem:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky