Staré brambory v kuchyni: Můžete je velmi dobře zužitkovat, inspirujeme vás?
Staré brambory jsou nevzhledné a po uvaření nechutnají nijak skvěle. Vyhazujeme nahnilé, také naklíčené nebo zelené hlízy, protože obsahují jedovatý solanin. Ostatní můžeme docela dobře zužitkovat v kuchyni. Podle rad našich babiček jim dokážeme dokonce vrátit svěžest i dobrou chuť.
Na vsích starými bramborami naši předci často krmili slepice nebo prase v chlívku. Ve městech (a zvláště při dnešních cenách) je to ale nemožné. Proto hledáme ve starých kuchařkách a zápiscích babiček, jak si uměly s takovými bramborami poradit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co se starými bramborami
Nabízíme několik prověřených tipů zkušených hospodyněk. Možná některý ještě neznáte, a tak ho můžete vyzkoušet:
- Brambory vařte buď ve slupce, nebo oloupané. Stačí do vody přidat kmín a natě libečku, celeru nebo aspoň petržele, které dodají vůni i chuť. Natě použijte klidně i sušené nebo mražené.
- Scvrklé brambory po odstranění slupky namočte alespoň na hodinu do studené vody, znovu nabydou.
- Brambory uvařené ve slupce oloupejte ještě teplé, aby pod slupkou nezvodnatěly.
- Oloupané brambory vařte ve vodě s mlékem, budou mít jemnější chuť.
- Naše babičky věděly, jak staré brambory během vaření oživit, aby chutnaly dobře. Zkuste vychytávku našich babiček s octem, funguje.
- Staré brambory se báječně hodí na těsto, které lze použít na desítky způsobů.
- Bramborám dodá chuť cibule, česnek nebo bylinky.
- Pokud milujete bramboráky, ze starších brambor jsou nejlepší.
- Chutné brambory připravíte pečením v troubě, zvláště ve tvaru hranolků nebo jako ty americké. Nebojte se je dobře okořenit.
- Nejlepší přílohou ze starých brambor jsou brambory šťouchané, které můžete ochutit mnoha způsoby.
U šťouchaných brambor zůstaneme, videorecept vám názorně ukáže jejich přípravu jako inspiraci:
Nenašli jste zde svoji vychytávku? Napište nám do komentářů, jak připravujete staré brambory vy. Můžeme se inspirovat vzájemně.
Komentáře