Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

K Zelenému čtvrtku se váže spousta obyčejů, pranostik a tradičních pokrmů, ostatně jako ke každému významnému církevnímu svátku. Na Zelený čtvrtek odlétají zvony do Říma, uctívala se pramenitá voda, osévala políčka, zdobil dům a pekly točenice nebo jidáše.

Mnoho starých receptů máme po babičkách, které uměly zvláště bylinky skvěle pěstovat, zpracovat a uchovat. Kopřivy a lístky potočnice, pampelišek, sedmikrásek, fialek, medvědího česneku nebo bršlice se mohou stát vítaným zpestřením jídelníčku po zimě.

Co jíme na Zelený čtvrtek

Kromě bylinek do salátů a pomazánek nebo slaných kaší je tou nejpoužívanější listovou zeleninou špenát. Také nabídka různých druhů salátů v obchodech je veliká, stejně tak si můžeme koupit méně využívané zeleniny jako např. řapíkatý celer, fenykl nebo čekanku. Prolistujte náš bohatě zásobený "zeleninový" receptář a jistě si vyberete. 

Špenát můžete připravit i velmi netradičně, lákavěji pro oko i mlsné jazýčky. Vyzkoušejte ho třeba do palačinek podle našeho videoreceptu. Jsou moc dobré, doporučujeme. 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky