Co se zbylými řízky z kapra? V druhém kole chutnají stejně jako v tom prvním
Smažený kapr patří mezi tradiční štědrovečerní pokrmy - ale každá ryba chutná vždy, i během roku. O Vánocích většinou zpracujeme celého kapra jako řízky a protože máme více chodů, může se stát, že pár porcí zbyde.
Ve většině domácností se celý kapr sní - ať ke štědrovečerní večeři, další den k obědu, když se nechce vařit, nebo jen tak pro chuť. Když je však porcí více, než sníme, musíme rybu nějak zpracovat - přece takovou dobrotu nevyhodíme!
Mohlo by vás zajímat
Co se zbytky řízků z kapra
Máme několik možností podle toho, kolik rybích řízků zbylo:
- Pečenáče z kapra připravíme naložením smažených rybích řízků do svařeného nálevu z vody, octa, soli, cukru, kořenové zeleniny, bobkového listu, nového koření a celého pepře. Necháme 10–14 dní rozležet.
- Salát z pečenáčů zvolíme, pokud zbyly jen 1–2 řízky. Kousky ryby nasekáme najemno, smícháme s okurkou, nálevem s olivovým olejem, popřípadě s majonézou, sterilovanou zeleninou a kořením. Salát necháme vychladit.
- Rybí pomazánka je rychlá a snadná na přípravu. Z řízků obereme aspoň částečně trojobal, rybu vidličkou rozmačkáme nebo ji rozsekáme v sekáčku. Osolíme, opepříme a smícháme s majonézou, máslem nebo s jogurtem.
- Kapří karbanátky jsou chutným jídlem, když nám nečekaně zbyde větší množství řízků z kapra. Odstraníme trojobal a kůži. Maso umeleme, osolíme, smícháme s vejcem, strouhankou, česnekem a majoránkou. Karbanátky osmažíme.
Další zpracování kapra má jednu výhodu - rybí kostičky se v nálevu rozpustí, v mlýnku na maso rozemelou a z kousků do salátu jdou lehce vyndat. Kapr, který se dostane do druhého kola, má až na pečenáče krátkou trvanlivost a musíme ho rychle sníst.
V našem videu si ukážeme, jak připravit jemnou rybí pomazánku. Olejovky můžeme nahradit masem ze zbylých kapřích řízků:
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Britský král Karel III. slaví narozeniny: Manželka ho nutí obědvat, přesto polední jídlo odbývá a kuchaři musí využívat zbytky
Občas nám při vaření nebo pečení zůstane přebytečný žloutek. Zpracujeme ho do těst a oceníme v domácí kosmetice
Komentáře