Občas nám při vaření nebo pečení zůstane přebytečný žloutek. Zpracujeme ho do těst a oceníme v domácí kosmetice
Někdy nám při vaření nebo pečení zůstanou přebytečné žloutky, i když většinou zbývají bílky.
Pak přemýšlíme, jak je chytře upotřebit, abychom neplýtvali. Žloutky můžeme zamrazit s cukrem a pak je využít při pečení náročnějších zákusků.
- Můžeme upéct žloutkové cukroví, které je trvanlivé.
- Také žloutkové řezy strávníci přijmou vděčně.
- Totéž platí o žloutkových věnečcích z odpalovaného těsta.
- Před Vánocemi a Velikonocemi nesmíme zapomenout na oblíbený vaječný likér.
- Žloutky zlepší a přibarví jakékoliv těsto, ať už bramborové, linecké, kynuté třené nebo na palačinky, lívance či vafle.
- Jeden žloutek utřený s cukrem patřil k občasným svátečním mlsotám našeho dětství, dodával nám energii zdravěji než dnešní cukrovinky plné chemie.
- Žloutek, který vetřeme do mokrých vlasů, necháme chvíli působit a pak opláchneme vlažnou vodou, působí na vlasy regeneračně.
Co se zbylými bílky, popisuje náš další článek.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mrkvové muffiny s kokosem
Přidáno před 8 hodinami
Houbová omáčka s hovězím masem
Přidáno před 9 hodinami
Pánský štrůdl boubelák
Přidáno před 11 hodinami
Smažená rýže zero waste
Přidáno před 11 hodinami
Řízky naruby podle "Receptáře"
Přidáno před 11 hodinami
Toustové smaženky
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jan Punčochář radí, jak na domácí majonézu: Stačí dodržet tento postup a povede se to každému, říká šéfkuchař
Jak připravit bramborové těsto. Naučte se nejlepší univerzální těsto na bramborové knedlíky, šišky i placky
Jak se připravuje vaječný likér? Kromě základní verze vyzkoušejte i karamelovou, vanilkovou či kávovou příchuť
Komentáře
13. 12. 2023 15:32
23. 11. 2023 11:00
23. 11. 2023 10:08