Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Plýtvání jídlem je právem kritizovaný nešvar vyspělé civilizace. Měli bychom se naučit vážit si potravin a zpracovávat je pokud možno beze zbytku. Jednou z možností je další zpracování nezkonzumovaných zbytků pečeného kuřete.

Zkušená hospodyně si se zbytky od stolu snadno poradí. Naše babičky jídlem neplýtvaly, protože na vlastní kůži zakusily, kolik práce dá leccos vypěstovat. Tento způsob je zajisté dobrá výchovná metoda. 

Co se zbytkem pečeného kuřete

Pokud vám zbyde kus nebo odřezky z pečeného kuřete, půjdou velmi dobře zpracovat na další pokrmy.

  • Z kostí můžete uvařit silný vývar. Kuchařští mistři odedávna vědí, že pečené kosti jsou na vývar nejlepší. Do vývaru přidejte i zbytek výpeku.
  • Zbylé maso najde uplatnění zvláště ve studené kuchyni. Od profesionálních kuchařů jistě znáte různé galantiny, huspeniny, paštiky, rosoly apod. s kuřecím masem. Nejsou tak složité, jak vypadají a mohou se stát i svátečním pohoštěním.
  • Pokud zbylo masa dost, natrhejte ho vidličkou, prohřejte, promíchejte s BBQ omáčkou, přidejte čerstvou zeleninu a naplňte směsí bagetu nebo housku. Taková svačina nebo večeře z trhaného masa přijde k chuti víc než pouze ohřátá porce masa.
  • Menší množství zbylého masa pokrájejte, přidejte zeleninu, případně i ovoce, dresink nebo majonézu, a připravte chutný a barevný salát. Nepohrdne jím ani ten největší mlsoun.
  • Velmi drobné kousky masa můžete umlít a nachystat pomazánku. Spotřebujete do ní i další zbytky z ledničky: sýry, uzeniny, zeleninu apod. Zbytek výpeku pomazánku zvláční.

Nic nemusí přijít nazmar, stačí jen chtít. Jako další inspiraci nabízíme videorecept na těstovinový salát s kuřecím masem, přípravu urychlí využití masa již tepelně zpracovaného.

 
Máte další tipy na využití zbylého pečeného masa? Podělte se o ně s námi v komentáři.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky