Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Filetování je způsob porcování ryb, kdy z obou stran těla seřízneme po žeberních kostech pláty masa a tím se zbavíme nejen velkých, ale i většiny drobných kostiček. Z jedné ryby tak vzniknou dva pláty kvalitního masa.

Mnoho kuchařů dává přednost filetování ryb před jejich porcováním na podkovy. Po této proceduře nám však na stole zůstane kostra plná masa, která se dá ještě zpracovat do chutného pokrmu. Pokud nevíte, jak na to, poradíme vám.

Jak získat z rybí kostry maso

Jeden kapr stačí pro dva strávníky, pro rodinu využijeme zbytky ze dvou ryb:

  • Kostru ryby (komu to nevadí, použije i hlavu) vložíme do osolené vody a spolu s kořením vaříme po dobu 5 minut. Necháme vychladnout.
  • Kostru vyjmeme a vidličkou z ní sejmeme bílé maso. Z dlouhých kostí jde maso lehce stáhnout dvěma prsty.
  • Mlíčí a jikry zpracujeme do pokrmu při další tepelné úpravě. Jikry získají varem  oranžovou barvu a jednotlivé kuličky ztuhnou.

Jak využít zbytky kapra po filetování

Podle množství masa volíme druh pokrmu:

  • Na rybí karbanátky nasekáme maso v sekáčku, smícháme s mlíčím, vejcem, strouhankou, česnekem, pepřem, solí a majoránkou, pak tvoříme placičky.
  • Na rybí polévku osmažíme na másle kořenovou zeleninu a krupici, zalijeme vodou, přidáme sůl a koření, uvaříme. Před koncem varu přidáme jikry a mlíčí.
  • Na rybí salát můžeme maso lehce okořenit, orestovat a nechat ho ještě chvíli odležet. Připravíme si ingredience, které smícháme s masem a majonézou.
  • Na kapří pomazánku smícháme nadrcené maso s cibulí, pepřem, solí, máslem a pár kapkami citrónové šťávy. Necháme odležet a podáváme s pečivem.

Místo kapra můžeme použít i jiné bílé ryby - cejny, plotice, líny nebo zbytky či odřezky filé. Mlíčí a jikry jsou ingrediencí, kterou můžeme přidat do každého rybího pokrmu - dají se vařit, restovat, smažit, dusit i péct a pro mnoho rybářů jsou zaslouženou pochoutkou.

Další tipy a triky