Co sladkého připravit z batátů? Sladké brambory patří také do sladké kuchyně
Batáty neboli sladké brambory se poslední dobou objevují na našich stolech čím dál tím více. Mají lepší nutriční vlastnosti než obyčejné brambory a jsou také méně kalorické. Hodí se k pečení, vaření, ale i smažení.
Ačkoliv se jim říká sladké brambory, pracujeme s nimi v kuchyni stejně jako s normálními bramborami. Batáty známe zejména jako slané přílohové hranolky z restaurací. Sladké pokrmy z nich však připravíme také.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co sladkého připravit z batátů
Při sladkém pečení je ve většině případů potřeba nejprve připravit pyré, kdy se batát uvaří a rozmixuje dohladka. To bude mít stejnou konzistenci jako pyré z dýně, proto klidně můžeme dyňové pyré v receptu zaměnit za pyré z batátů.
- Batátové pyré je tak vhodným doplňkem těsta na řezy s ovocem, vláčný koláč, nebo skořicovou buchtu.
- Z batátů můžeme udělat i pevné těsto a z něj vytvořit batátové šátečky. Ty plníme podle chuti povidly, mákem nebo tvarohem.
- Z batátů lze udělat i batátovou palačinku, kterou lze dokonce podávat s batátovým rozvarem s ovocem nebo čokoládovým krémem z batátů.
- Batát v receptech často najdeme v kombinaci s banánem. Banán nakrájíme na plátky na batátový toust, smažíme v batátovém těstíčku nebo ho smažíme spolu s batáty ve tvaru placiček.
- Z batátů se připravují slané noky. Chutné jsou i noky sladké, pokud vynecháme v receptu uváděné koření. Místo něj přidáme trochu cukru a uvařené podáváme s ovocnou omáčkou.
Zkuste si doma připravit z batátů čokoládový krém. Je možné ho pak použít na promazání dortů, jako náplň do palačinek nebo ho jen tak mlsat ze sklenice lžičkou.
Komentáře