Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slanému pohoštění na oslavách dává mnoho lidí přednost před sladkými dezerty a moučníky. Pečení slaných dobrot je jednoduché - někdy stačí si připravit polotovar, který těsně před oslavou naplníme a ozdobíme.

Pokud vás čeká oslava, je nezbytné připravit pro hosty pohoštění. Něco sladkého ke kávě, něco dobrého k večeři a něco slaného k večernímu posezení. Oslavy bývají příležitostí, proč upéct něco chutného nejen k zasycení, ale i jen tak k zobání.

Jak připravit domácí pečivo

Není nad výborný domácí chleba s křupavou kůrkou:

  • K pečenému a grilovanému masu a gulášům se podává čerstvý chleba. Chléb připravíme velmi snadno z hladké mouky, droždí, soli, teplé vody a kmínu
  • Domácí veky a rohlíky se hodí k přípravě obložených chlebíčků a jednohubek nebo jako příloha k různým salátům s masem a zeleninou.
  • Tyčinky, preclíky, krekry a slané sušenky můžeme namáčet do různých dipů a přikusovat k zelenině a pečenému masu.

Jaké slané pečivo upéct

Trvanlivé pečivo můžeme připravit i několik dní předem:

  • Slané tyčinky, krekry a sušenky sypané solí, mákem, kmínem nebo sezamem slouží k občerstvení mezi jídly nebo jako zákusek k pivu a vínu. 
  • Crostiny z rohlíků, sýrové tousty a malé topinky jsou polotovarem, který obložíme a ozdobíme, až když přijdou hosté.
  • Listové těsto je univerzální surovinou pro přípravu taštiček, plněných šneků, slaných štrúdlů, tyčinek a paštiček.

Smažené slané dobroty na oslavu

Kromě slaného pečiva můžeme připravit i jiné občerstvení:

  • Malé langoše, slané palačinky, koláče a pizzy jsou výborným doplněním drobných chuťovek. Plníme je různými náplněmi.
  • Tenké plátky masa, hamburgery, řízečky, masové kuličky, smažená slanina - to jsou dobroty, které podáváme s domácím pečivem a saláty.
  • Smažená zelenina ve stylu stir-fry je hotová za pár minut. Na pánvi wok ji prohodíme s rýží, kuskusem nebo asijskými nudlemi.

Při pečení slaných dobrot na oslavu musíme od sebe odlišit trvanlivé chuťovky, které připravíme předem, vařené a pečené pokrmy s několikahodinovou tepelnou úpravou, a smažená jídla, která připravujeme těsně před příchodem hostů nebo dokonce až během jejich návštěvy.

Před oslavou si můžeme připravit například pizzu jako z pizzerie - ale dáme ji péct až těsně před podáváním, aby byla čerstvá a křupavá. Na její přípravu se můžete podívat v našem videu:

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky