Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mnoho pokrmů, které v Česku s oblibou konzumujeme, má původ ve slovenské kuchyni. Všichni určitě znají tradiční halušky s brynzou. Méně se pak mluví o strapačkách. Co to je? To se dozvíte v následujících řádcích.

Prozradíme vám již nyní, že na přípravu strapaček budete potřebovat bramborové těsto, které uděláte z brambor, mouky, případně vajec, pepře a soli. To pak doplníte dalšími surovinami. Dále si nachystejte síto či struhadlo na halušky a velký hrnec s vodou. 

Co to jsou strapačky

Pod pojmem strapačky nejčastěji najdete halušky z bramborového těsta podávané s kysaným bílým zelím a oškvařenými kousky slaniny či uzeného masa. Uvidíte ale i recepty, kde strapačky figurují jako sladký chod, a to například s tvarohem. Setkat se můžete i se střapačky. Tento název spíše odkazuje na pokrmy, do kterých se přidávají strouhané brambory, ale třeba i cuketa či jiná zelenina, které pak budí dojem, že jsou nočky či placičky střapaté.

Jeden recept na střapačky s písmenem ř jsme pro vás natočili. Kousky kuřecího masa se obalují v ochuceném bramborovém těstíčku a smaží se ve vrstvě rozpáleného oleje. Jsou tak krásně střapaté, křupavé a chutnají božsky. 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli