5 tipů, jak zpracovat rajčata. Můžeme je zavařit, usušit nebo zmrazit
Zpracování úrody a její uchování je cílem pěstování. S přebytky si asi každý zkušený pěstitel poradí. Někdy se ale malý přehled může hodit jako připomenutí možností ke zpestření jídelníčku nebo rozšíření dovedností.
Pěstovat rajčata není složité a zvládnou to i ti, co nemají zahradu, protože rostliny mohou pěstovat i na balkoně nebo terase, některé odrůdy dokonce v truhlíku. Úroda jistě potěší každého. Pro ty, kdo sklidí více než dokážou spotřebovat v nejbližších dnech, máme přehled možností, jak přebytky uchovat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co udělat s přebytkem rajčat
Na výběr máme několik možností.
- Rajčata sterilovaná využijeme mimo sezónu jako čerstvá. Kromě samotných plodů můžeme zavařit i směsi, třeba na lečo.
- Z drobných, přezrálých nebo méně pěkných rajčat zavaříme protlak, který později využijeme do omáček nebo polévek.
- Také oblíbený kečup, často používaný ve studené kuchyni, je kvalitnější než kupovaný.
- Rajčata můžeme snadno usušit a trvanlivé plody pak kdykoliv později naložit do oleje jako báječnou chuťovku i polotovar.
- Rajčata lze snadno mrazit, v zimě je používáme stejně jako rajčata čerstvá, připravit z nich můžeme dokonce salát.
Začátečníci možná ocení náš videorecept na rajčatový protlak.
A jak zpracováváte přebytky rajčat vy? Napište nám o tom do komentářů.
Komentáře