Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zpracování úrody a její uchování je cílem pěstování. S přebytky si asi každý zkušený pěstitel poradí. Někdy se ale malý přehled může hodit jako připomenutí možností ke zpestření jídelníčku nebo rozšíření dovedností.

Pěstovat rajčata není složité a zvládnou to i ti, co nemají zahradu, protože rostliny mohou pěstovat i na balkoně nebo terase, některé odrůdy dokonce v truhlíku. Úroda jistě potěší každého. Pro ty, kdo sklidí více než dokážou spotřebovat v nejbližších dnech, máme přehled možností, jak přebytky uchovat.

Co udělat s přebytkem rajčat

Na výběr máme několik možností.

  1. Rajčata sterilovaná využijeme mimo sezónu jako čerstvá. Kromě samotných plodů můžeme zavařit i směsi, třeba na lečo.
  2. Z drobných, přezrálých nebo méně pěkných rajčat zavaříme protlak, který později využijeme do omáček nebo polévek.
  3. Také oblíbený kečup, často používaný ve studené kuchyni, je kvalitnější než kupovaný.
  4. Rajčata můžeme snadno usušit a trvanlivé plody pak kdykoliv později naložit do oleje jako báječnou chuťovku i polotovar.
  5. Rajčata lze snadno mrazit, v zimě je používáme stejně jako rajčata čerstvá, připravit z nich můžeme dokonce salát.
Začátečníci možná ocení náš videorecept na rajčatový protlak.
A jak zpracováváte přebytky rajčat vy? Napište nám o tom do komentářů.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky