Co udělat z manga? Jasně žlutá, šťavnatá dužina se krásně vyjímá v mnoha pokrmech
Zralé mango má po rozkrojení sytě žlutou, až naoranžovělou dužinu, která je šťavnatá a příjemně sladká. Díky tomu je mango skvělé ve sladké kuchyni, nemusíme mít ale strach ho přidat i k masu nebo sýrům.
Od koupi tropických druhů ovoce nás často může odrazovat to, že si jednoduše nejsme jisti, jak takové ovoce zpracovat. To je však škoda, protože se takto ochuzujeme o zajímavé exotické chutě.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Mango v kuchyni
Z manga můžeme připravit opravdu mnoho lahodných pokrmů, zde přinášíme několik tipů.
- Stejně jako z jakéhokoliv jiného ovoce, i z manga vytvoříme sladký sirup, lahodnou marmeládu nebo vitamínové smoothie.
- Můžeme ho zapéct do našich oblíbených moučníků, nebo si připravit tradiční rýžový nákyp v exotickém kabátku.
- V letních měsících nás osvěží mangová zmrzlina nebo sorbet, v těch zimních naopak zahřeje horký punč plný tropického ovoce.
- Od jednoho roku můžeme své ratolesti začít seznamovat s exotickými chutěmi, a dětský příkrm plný ovoce je skvělým začátkem.
- Pro svou jasnou naoranžovělou barvu je mangové pyré krásnou ozdobou nepečených dortů nebo dezertů do skleničky.
- S lehkou dávkou trpělivosti můžeme dezerty zdobit nádhernou růží vytvořenou ze slabých plátků manga.
- Široké využití má mango také ve slané kuchyni, a to zejména v různých zeleninových salátech, ale skvěle ladí i s kuřecím masem.
- Jistě zajímavé kombinace chutí také docílíme, zalijeme-li filet lososa máslovo-mangovou omáčkou.
- Mango hojně najdeme v asijské kuchyni, kdy ho můžeme například přidat do sushi nebo třeba do jarních vietnamských závitků.
- Na další letní grilovačce určitě musíme vyzkoušet broskvovo-mangovou chilli omáčku jako dip k masu.
- Ačkoliv to může znít velmi netradičně, překvapivě dobře chutná zapečené mango s cibulí, česnekem a strouhaným sýrem.
- Mangem můžeme zdobit klasické jednohubky, a dodat jim tím exotický nádech, nebo z něj rovnou připravit barevnou pomazánku.
Máte rádi palačinky, ale také rádi v kuchyni zkoušíte něco nového? Tak je obarvěte přírodními barvivy, naplňte krémem a ovocem (třeba mangem), a připravte si barevné palačinkové rolky.
Komentáře