Co udělat z rakytníku? Zpracujte ho tepelně nebo šetrnou studenou cestou
Zářivě žluté kuličky rakytníku jsou maličkými zásobníky plnými zdraví. Obsahují např. tolik vitamínu C, že i jediná kulička dokáže pokrýt denní dávku pro naše tělo. Jak zralý rakytník co nejlépe a nejúčinněji využít?
Kromě vitamínu C nabízí rakytník mnoho dalších biologicky cenných látek, proto je nutné uchovat ho i na zimní období, kdy tyto látky naše tělo potřebuje nejvíce. Popřemýšlejte, v jaké formě by vám rakytník nejlépe chutnal.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co se dá udělat z čerstvého rakytníku
Možností je, pro mnohé z nás překvapivě, mnoho. Vyberte si způsob, který vám nejvíce vyhovuje nebo chutná.
- Kuličky rakytníku se dají jíst syrové. Mají nejvíce vitamínů, ale protože jsou hodně kyselé, velké množství může vést k podráždění citlivého žaludku. Na to je třeba dát pozor.
- Rakytník můžete zamrazit a kuličky pak přidávat do čaje. Nebo ho rozmixovat či pomlít, nalít do mrazicích sáčků na led a nechat zmrznout. Jedna oranžová kostka rozpuštěná ve vodě je osvěžujícím nápojem.
- Plody lze také usušit, nejlépe v sušičce potravin. Sušené je pomelete na prášek, který uchováte v suchu. Prášek se dá využít různými způsoby.
- V zimě můžete užívat denně jednu lžičku, třeba vmíchanou do jogurtu.
- Nebo prášek zalijete vroucí vodou a připravíte čaj. Stačí vmíchat už jen 1–2 lžičky medu.
- Rakytníkovou drť lze také zalít dobrým slunečnicovým olejem (1:3), denně promíchat, po týdnu přecedit a vyždímat přes plátýnko. Denně pak budete užívat 1 lžičku rakytníkového oleje.
- Rakytníkový sirup, připravený zastudena, uchová maximální množství cenných látek a nedá mnoho práce.
- Jemný rakytníkový likér je též vyráběn zastudena. Je léčivý, vhodný i jako dárek.
Jak rakytník ještě využít
Zpracování zasyrova není jediným způsobem, jak rakytník využít. Ano, je nejšetrnější, ale i další výrobky z rakytníku jsou velmi dobré a zdravé.
- Zralý rakytník můžete zavařit v malých skleničkách jako kompot.
- Rakytníkový džem nebo marmeláda jsou většinou vyrobené ze směsi rakytníku a dalšího ovoce, rakytník hůře želíruje.
A jak zpracováváte doma rakytník vy? Prozradíte nám to, nebo nabídnete i jiný, vámi osvědčený recept?
Komentáře