4 tipy na přípravu vepřového kolena: Hodí se na vaření, pečení i do polévky
Vepřové koleno doma často nevaříme a přitom na jídelním lístku v restauraci ho vídáme poměrně pravidelně. Zpracovat doma vepřové koleno není nic těžkého a dá se s ním vykouzlit mnoho chutných pokrmů. V tomto článku si řekneme hned několik způsobů, jak koleno chutně připravit.
V obchodě si můžeme koupit syrové nebo zauzené koleno různých hmotností. Při nákupu počítejte s tím, že uvnitř je kost a tudíž méně masa. Koleno obsahuje také velké množství kolagenu, proto se hodí na přípravu tlačenky nebo sulcu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
4 způsoby jak připravit vepřové koleno
Vepřové koleno můžeme udělat na mnoho způsobů. Vybrali jsme 4 nejčastější:
- Pečené vepřové koleno je klasika. Napřed je potřeba ho chvíli vařit, ideálně 2 hodiny. Vodu na koleno osolíme, přidáme celý pepř, nové koření a bokový list. Následně ho dáme péct do trouby na 200 °C na 50 minut. Během pečení potíráme směsí piva a medu, čímž docílíme dokonale křupavé kůrčičky.
- Můžeme si připravit domácí tlačenku nebo sulc.
- Vynikající je také ovar s chlebem. V tom případě vaříme koleno zhruba 3 hodiny v osolené vodě s cibulí, celým pepřem, bobkovým listem a novým kořením. Podáváme s čerstvým křenem a křupavým chlebem.
- Z uzeného kolene jsou výborné polévky, ať už hrachová nebo fazolová.
Pro inspiraci můžete Zhlédnout náš videorecept a do komentářů pod článkem napsat, jak se vám práce s touto surovinou povedla.
Komentáře