Co udělat z žitné mouky? Pokrmy z ní jsou hutnější a výživově hodnotnější
Žitná mouka se řadí k zdravějším alternativám mouky pšeničné, protože obsahuje více přínosných živin a vitamínů. Nejčastěji se používá při pečení kváskového chleba, tím ale její využití v kuchyni nekončí.
Žitná mouka obsahuje méně lepku než mouka pšeničná, proto je pečivo z ní hutnější a méně nadýchané. Barva mouky je také lehce tmavší, žitná mouka pečivu také dodává silnou aromatickou vůni.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co udělat z žitné mouky
Žitná mouka by neměla chybět v kuchyni zkušených ani amatérských kuchařů, protože se z ní dá připravit mnoho slaných i sladkých dobrot.
- Nejvíce se s žitnou moukou setkáme při domácím pečení chleba, a to v nesčetně receptech. Žitná mouka se většinou míchá s moukou pšeničnou.
- Nemusíme se ale omezovat pouze na chléb, využijeme ji i při pečení rohlíků, dalamánků nebo celozrnných housek.
- Z žitné mouky jsou výborné i noky či knedlíky, a to jak ty slané, tak i knedlíky ovocné.
- Ve sladké kuchyni se nejvíce vyjímá v oblíbených palačinkách, muffinech, koláčích nebo perníku.
- Zajímavé je také přidat žitnou mouku do těsta na linecké cukroví, a udělat si tak trošku zdravější mlsání.
- Tato mouka se dá samozřejmě použít i na zahuštění polévek či omáček.
Žitná mouka se skvěle hodí při přípravě domácího chleba. Podle následujícího videoreceptu ho hravě zvládnete - a navíc bez hnětení. Tak chléb vyzkoušejte a dejte nám vědět do komentářů, jak se povedl.
Komentáře