Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Celozrnná mouka nabízí zdravější alternativu klasické bílé mouky, díky čemuž jsou pokrmy plné vlákniny a živin. Přestože je pečení s celozrnnou moukou trochu náročnější, výsledek stojí za to. Ukážeme vám, jak připravit chutné recepty.

Celozrnná pšeničná mouka se vyrábí mletím celých zrn pšenice, což znamená, že obsahuje všechny části zrna. Tímto způsobem si zachovává mnohem více živin než bílá mouka, která je zbavena většiny těchto důležitých složek. Obsahuje vlákninu, vitamíny skupiny B a minerály jako železo nebo hořčík.

Co upéct z celozrnné pšeničné mouky

Celozrnná mouka podporuje správné trávení a může pomoci udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Ať už chcete připravit chleba, koláč nebo sušenky, celozrnná mouka je zdravější volbou.

  • Celozrnná mouka absorbuje více tekutin než klasická bílá mouka a tak je třeba s tímto počítat a na tekutinách přidat.
  • Těsto je dobré před samotným zpracováním nechat chvilku odpočinout, mouka změkne a bude se nám s těstem lépe pracovat.
  • Pšeničnou hladkou mouku je možné s celozrnnou moukou namíchat půl na půl, ale je možné ji v receptu nahradit úplně.
  • Celozrnnou mouku můžeme použít při pečení chleba, palačinek, sladkých i slaných koláčů nebo domácí pizzy, ale je skvělá i do sušenek nebo brownies

Celozrnná mouka má díky obsahu klíčků a tuků kratší trvanlivost než bílá mouka, proto je důležité ji správně skladovat. Je dobré ji uchovávat v dobře uzavíratelné nádobě na suchém a tmavém místě, aby se do ní nedostali škůdci a neztratila svou kvalitu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky