Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V některých rodinách se na tradičního smaženého kapra s bramborovým salátem nedá dopustit. Ne však každému tato sladkovodní ryba chutná, a tak se na štědrovečerních stolech čím dál častěji objevují i jiné smažené pokrmy.

Štědrý večer je kromě času stráveného s rodinou, zpívání vánočních koled a rozbalování dárků také o dobrém vánočním jídle. Jelikož se ale jedná o nezapomenutelný den, na který se někteří z nás těší celý rok, je důležité, aby jídlo bylo nejen chutné, ale i výjimečné

Nejen tradiční řízky

Nejčastější náhradou za kapra jsou smažené řízky. Vzhledem k výjimečnosti Štědrého večera je ale nepřipravujte z kuřecího nebo vepřového masa. Sáhněte po něčem méně tradičním, aby se večeře nesla ve více svátečním duchu. Zvolte proto například maso telecí nebo jehněčí.

Jiné ryby

Další alternativou kapra můžou být jiné ryby. Na smažení ve formě filetů se skvěle hodí i jedna z nejoblíbenějších ryb nejen v Česku, tedy losos, případně pstruh lososovitý. Usmažit ale můžete i tresku, candáta, pangasia nebo makrelu, a to buď v klasickém trojobalu, různě ochuceném trojobalu, nebo těstíčku.

Vinná klobása

Do spirálky stočená vinná klobása napíchnutá na špejli je další častou náhražkou za kapra. Nejčastěji se připravuje smažením v tuku na pánvi, nejprve ji však můžete obalit v hladké mouce, trojobalu nebo těstíčku. Spirálku ale příliš neutahujte, aby vám klobása nepraskla.

Oblíbené sýry

Bude-li u vašeho štědrovečerního stolu sedět i vegetarián, usmažte na oleji místo masa sýr. Zde se opět snažte vymyslet nějaký netradiční pokrm. Například hermelín před smažením naplňte žampiony či sušenými rajčaty nebo usmažte korbáčky, mozzarellu, balkánský sýr či nivu.

Smažené houby

S bramborovým salátem vám budou také chutnat smažené houby. Nejvhodnější jsou na smažení větší žampiony, zejména portobello. Ty můžete před smažením podle vašich preferencí naplnit masovou směsí, salámy, sýry nebo vaječnou nádivkou. Usmažit můžete ale i hlívu ústřičnou.

Máte rádi tradice, ale někteří strávníci u vás doma štědrovečerního kapra odmítají? Zkuste jim připravit kapří hranolky. Jsou křupavé a ryba je v nich méně cítit, a tak by mohli chutnat i těm největším odmítačům vánočního kapra.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky