Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak zpracovat v kuchyni mrazuvzdorný kadeřávek a na co se nejvíce hodí? Vyzkoušejte z něj karbanátky nebo zapékaná jídla
Zdroj: Top recepty

Kadeřávek snadno vypěstujeme na zahradě. Velké rostliny se zajímavými listy působí ozdobně nejen na záhonech, ale především na talíři. Velkou výhodou této zeleniny je, že snese mráz a můžeme ji nechat venku až do jara.

Kadeřávek nejlépe chutná až po přemrznutí, jeho listy mrazem zjemní a získají tu správnou chuť, podobně jako je to u růžičkové kapusty. Na podzim a v zimě stačí zajít na zahradu a utrhnout několik listů. Používat je můžeme buď zasyrova nebo po tepelné úpravě.

Polévky s chutí kadeřávku

Kadeřávek před použitím dobře umyjeme, někdy na něm bývá hmyz a toho se musíme zbavit. Hrubé části velkých listů (žebra) obvykle do jídla nedáváme, ale dají se použít třeba na přípravu vývaru. Nebo je odkrojíme a dáme domácím mazlíčkům. Listy do polévek nakrájíme nadrobno, nejchutnější jsou ty mladé a svěží.

Kadeřávek se v kuchyni neztratí

Větší umyté listy kadeřávku spaříme horkou vodou a necháme v ní chvíli stát. Postup můžeme zopakovat. Místo spaření je lze krátce povařit v páře. Mohutné listy tím zmenší svůj objem, zbaví se tuhosti a jsou připravené na další využití. Používáme je obdobně jako listy hlávkové kapusty. Po nakrájení nadrobno je využijeme k vaření, dušení nebo k zapékání.

Kadeřávek připravený v troubě

K dochucení kadeřávku je důležitý třený česnek. Předvařený kadeřávek se hodí k zapékání např. s bramborami nebo těstovinami. Lze ho použít do slaných náplní pro plnění závinů nebo šátečků (např. z listového těsta). Celé spařené listy můžeme stočit a plnit vhodnou nádivkou

Kadeřávek - skvělý základ karbanátků

Spařený nebo krátce povařený kadeřávek do karbanátků buď jemně nakrájíme nebo rozmixujeme (nahrubo či najemno). Výborně chutná v kombinaci s luštěninami (sója, cizrna) a doplněný strouhaným uzeným sýrem, nebo s masem.

Kadeřávek (kapusta kadeřavá) zajímavě obohatí naše podzimní a zimní vaření, k inspiraci nám poslouží recepty z kapusty. Na jaře mu začnou sice ještě dorůstat mladé listy, které se dají zpracovat v kuchyni, ale brzy začne vybíhat do květu a ztrácet svěží chuť, proto ho již dále nepěstujeme.

 

Další tipy a triky