Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřové maso je u nás velmi oblíbené. Tepelná úprava nevyžaduje mnoho času a není ani jinak náročná. Maso je měkké i šťavnaté a navíc velmi variabilní. Můžeme ho péct, smažit, dusit, vařit nebo umlít v masovém mlýnku.

Způsobů, jak vepřovou kýtu připravit, je mnoho a nemusíme se bát, že něco zkazíme. Jako kýtu označujeme velké svaly zadní končetiny, neobsahující téměř žádný tuk, chrupavky ani šlachy. Vepřové maso má bledě-růžovou barvu.

Co uvařit z vepřové kýty

Vepřové maso, hlavně pak to mleté, můžeme dobře kombinovat s jinými druhy mletého masa. Často se kombinuje vepřové s hovězím masem, které by samotné bylo moc suché.

  • První, co nás napadne, jsou řízky. Plátky masa obalené v trojobalu jsou prostě klasikou. A pokud už vás klasický trojobal nebaví, vyzkoušejte pro změnu těstíčko nebo cornflakes.
  • Dušené plátky masa mají tu výhodu, že je není potřeba dusit nějak výrazně dlouho. Změknou poměrně rychle. Pak už stačí jen uvařit rýži nebo brambory a případně zahustit šťávu z masa.
  • Kýta pokrájená na nudličky se báječně hodí také na čínu nebo jiné masové směsi. 
  • Pokud se rozhodnete, že kýtu upečete, nebudete litovat. Maso pečeme pomalu, aby bylo krásně šťavnaté.
  • Odřezky, které se nám nehodí, můžeme umlet v masovém mlýnku, směs dochutit a připravit si tak karbanátky nebo čevapčiči.

Vepřové maso je vhodné také ke grilování, kde ale musíme trošku hlídat propečenost plátku. Aby zůstal šťavnatý, nemůže se grilovat příliš dlouho. Maso by se vysušilo.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky