Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Znáte to určitě všichni - už je skoro poledne, žaludek se domáhá své dávky potravy, ale lednice zeje prázdnotou. V takových chvílích není třeba zoufat, i ze zásob ve spíži se dá připravit chutný a plnohodnotný oběd. Poradíme vám.

Ať už vaříte denně nebo ne, základní trvanlivé suroviny máte v kuchyni určitě všichni. V tomto článku vám poskytneme několik tipů, jak z nich připravit výtečný oběd, klidně pro celou rodinu, a to tak, aby nikdo nepoznal, že jste vařili takřka z vody.

Těstoviny pokaždé jinak

Z těstovin jakýchkoliv tvarů vyčarujete pokaždé jiný pokrm. Nejobyčejnější špagety s kečupem a sýrem chutnají všem, podávat je ale můžete se sterilovanou zeleninou, s tuňákem z konzervy nebo zapečené s paštikou. Pouze z těstovin, vajec a uzeniny pak připravíte vyhlášené italské carbonara.

Rýže nasladko i naslano

Stejně jako z těstovin, i z rýže můžete vykouzlit plnohodnotný oběd na nespočet způsobů. Do rizota zamíchejte cokoliv, co dům dal. Co se týče konzerv ve spíži, rýže naslano chutná nejlépe s fazolemi v rajčatové omáčce. Ze sladkých receptů pak jistě nepohrdnete rýžovým nákypem s konzervovaným ovocem.

Vejce na mnoho způsobů

Vejce má většina lidí spíše spojené se snídaní, hravě je ale můžete servírovat i jako hlavní chod. Nemusí se jednat pouze o míchané či omeletu, vejce se zbytkem šunky či sýra, co najdete vzadu v lednici, můžete zapéct ve formičkách jako muffiny, nebo z nich připravit vaječné řízky.

Brambory v hlavní roli

Brambory lze zapékat s čímkoliv, co v lednici najdete, ať už to je zbytek sýra, uzenin, hub nebo třeba i tvarohu. Z vařených brambor, malého množství majonézy a skleničky sterilované zeleniny ze spíže pak dokážete připravit salát jako plnohodnotný hlavní chod. Pokud doma najdete i trochu mouky a vajíčko, nic vám nebrání udělat oblíbené bramborové sladké šišky.

Pokud máte brambory opravdu rádi, tak v případě nouze, když doma opravdu skoro nic jiného nemáte, postačí brambory samotné i jako hlavní chod, pěkně dokřupava opečené. Abyste je však pozvedli na vyšší úroveň, posypte je před vložením do trouby strouhankou, budou potom ještě křupavější.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli