Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednohubky nesmí chybět na žádné oslavě či sešlosti. Jinak tomu není ani při silvestrovských oslavách. Jednohubky jsou zkrátka vděčným pohoštěním. Při jejich přípravě myslete nejen na rozmanité kombinace chutí, ale také barev.

Základem jednohubek jsou rohlíky nebo bagetky nakrájené na kolečka, lze použít i listové těsto nebo toustový chléb, kterému dáte pomocí vykrajovátek nevšední vzhled, například hvězdičky. Šanci dejte i tmavému pečivu, budete mile překvapeni.

Co dát na jednohubky

Barevný kontrast na talíři je pastvou pro oči, nakombinujte na něj několik různých druhů jednohubek namísto několika talířů po jednom druhu.

  • První vrstvou na pečivu bývají nejrůznější druhy pomazánek, bylinková a pomazánková másla nebo krémové sýry.
  • Poté přidejte plátky nebo kousky uzenin, sýru, ovoce či zeleniny.
  • Oblíbeným zdobením jsou ořechy, nakládaná zelenina, olivy, kaviár, rozpůlená cherry rajčátka, tenké plátky citronu nebo kuličky mozzarelly.
  • Nevšedního zdobení docílíte pomocí vykrajovátek, např. mrkev, sýr, okurek nebo paprika ve tvaru zvonečku či srdíčka skvěle doladí konečný vzhled jednohubek.
  • Důležité je myslet na kombinace ingrediencí, které spolu chuťově souzní – nivová pomazánka s ořechy a hruškou nebo fíky, česneková pomazánka s ananasem, tuňáková s plátkem citronu, hermelínová s brusinkami, avokádová s krevetami nebo krémový sýr s uzeným lososem.
  • Nezapomínejte na čerstvé bylinky (řeřicha, pažitka, petržel), jedlé květy nebo naklíčená semena, velmi přidají jednohubkám na atraktivitě. Nebojte se použít ani drobné lístky salátu nebo jarní cibulku.
  • TIP: Přestože je první nátěrková vrstva na jednohubkách téměř neviditelná, nanášení pomazánek zdobicí špičkou pozvedne vzhled nejen jednohubek, ale také chlebíčků. Zkuste to.

Vždy je potřeba myslet na to, že v jednoduchosti je krása. Bohatě stačí jednotlivé jednohubky potřít nátěrkovou vrstvou a nahoru dát jednu či dvě ingredience spolu se zdobením bylinkami. Zkuste si s námi připravit rozličné jednohubky z listového těsta:

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky