Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cukety patří na naše záhony, stejně jako rajčata nebo okurky. Jejich sezóna bývá zakončená prosebnými žádostmi, aby se vašich přebytků někdo ochotný ujal. Chuť cuket si ale můžete užívat na mnoho způsobů.

Jakkoliv různé chutě máte, cuketa je skvělou volbou. Využít ji můžete k přípravě hlavních chodů i příloh, ale také svačin či moučníků k odpolední kávě. A pokud se jí přejíte, snadno ji zavaříte pro pozdější využití nebo z ní vyrobíte cuketovou mouku.

Placičky a bramboráky

Milovníci bramboráků si mohou cuketovou sezónu užít ve velkém - bramboráky z cukety jsou chutné jak teplé, tak i studené. Placičky poslouží jako vydatná svačina nebo večeře, přidat do nich můžete například šunku, slaninu, špek nebo váš oblíbený sýr.

Polévky s cuketou

Polévka je grunt, to jsme se všichni učili už odmalička. Cuketové polévky jsou jednoduché k přípravě, rychle hotové, ale také velmi syté. Ideální tedy k obědu před odpoledními radovánkami na koupališti nebo po namáhavé práci na zahradě.

Moučníky z cukety

Nemáte rádi chuť cukety? Pak musíte vyzkoušet cuketové moučníky. Její chuť v nich zanikne, zato jim dodá dokonalou šťavnatost. Vyzkoušejte svěží řezy se zakysanou smetanou, koláč plný ovoce nebo naprosto bezkonkurenční cuketové Míša řezy.

Hlavní chody bezmasé

Gratinovanou cuketu s bramborami můžete jeden den využít jako hlavní chod a druhý den jako přílohu, zatímco cuketové karbanátky zbylé z oběda jednoduše zabalíte s sebou na cesty jako rychlou svačinku. A už jste jedli žampionový guláš s cuketou?

Hlavní chody s masem

Jídla z jednoho pekáčku jsou velmi oblíbená pro svou téměř bezpracnou přípravu, jinak tomu není ani v případě letního kuřete z jednoho pekáčku. Na přípravu rychlá je také zapečená cuketa s mletým masem a cuketová pizza vás ohromí svou chutí.

Pomazánky, čalamády a omáčky

Z cukety lze připravit opravdu výtečnou pomazánku nejen na topinky. Pikantní směs známá jako "Uncle Bens" se hodí pod maso i jako studená příloha a omáčka z cuket a paprik má taktéž univerzální použití - k těstovinám, k rýži nebo třeba pod maso.

Cukety ve sterilované podobě

Přebytek cuket je vhodné zpracovat na zimu. Ať už se rozhodnete pro cuketové zelí, které vás mile překvapí svou chutí, zavařované cukety, které se hodí k masu, k těstovinám i na topinky, nebo pro pikantní zeleninový salát pepřák, nesáhnete vedle.
Cuketa má opravdu neskutečné možnosti využití v kuchyni, například je možné použít ji i k přípravě pečiva. Pochutnejte si na lehkém rizotu s cuketou a žampiony, jehož přípravou vás provede krok za krokem názorný videorecept z naší dílny:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky