Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí kližka je svalovina, která se nachází na nohách mladého býka. Jde o červené, bíle mramorované maso, které je oblíbené hlavně u milovníků gulášů. Šlachy a tuk totiž dušenému masu zajistí silnou masitou chuť.

Spousta lidí tukem a šlachami prorostlé maso odmítá - ale po ochutnání hotového pokrmu, ve kterém se tuk rozpustí a šlachy zprůhlední, mnoho z nich změní názor. Hovězí kližka patří totiž mezi nejlepší masa díky své šťavnatosti a silné chuti.

Co se dá udělat z hovězí kližky

Počítejme s delší dobou vaření či dušení, jelikož se jedná o nohy zvířete:

  • Hovězí kližka je jako stvořená pro přípravu guláše - spolu se spoustou cibule, mletou paprikou a kořením vytvoříme ten nejlepší.
  • Dušenou hovězí kližku připravujeme na česneku, koření, bylinkách, ale i na houbách a na kořenové zelenině.
  • Kližka je vhodná na přípravu španělských ptáčků a jiných závitků. Mnoho lidí jí dává přednost před drahým masem do svíčkové omáčky.
  • Mletou kližku využijeme při přípravě hamburgerů, karbanátků, šiš kebabu a masových kuliček do různých omáček.
Kližku musíme déle dusit, vařit i péct - k tomu využijeme tlakový, pomalý nebo multifunkční hrnec. Každý kuchař ale ví, že u kližky se nesmí nic uspěchat a nejlepší chuť získá právě dlouhou tepelnou úpravou. Na přípravu kližky na česneku se můžete podívat v našem videu:

Komentáře

Další tipy a triky