Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co vše můžete připravit v gulášovém kotlíku? Vybrali jsme pro vás několik chutných pokrmů
Zdroj: Kristýna Anna Vondálová

Gulášové kotlíky neslouží pouze k vaření gulášů, jak jejich název napovídá. Nejrůznější guláše sice v četnosti jejich přípravy v kotlíku vedou, ten vám však poslouží k přípravě mnoha dalších jídel a nejen jich.

V kotlíku se dá připravit téměř vše, co připravujete doma na sporáku, jen se nedá tak lehce regulovat teplota jako u plotny. Není to však nic, s čím byste si neporadili. Připravili jsme pro vás několik tipů, které mohou posloužit k rychlé inspiraci pro vaření v přírodě.

Na co vše kotlík využít

Nejlepší jsou samozřejmě guláše, podle kterých si kotlík nese přívlastek. Úžasné jsou také různé husté polévky - bramboračka, fazolová a jiné.

  • Vhodné je vybírat si z jednoduchých receptů, přece jen je práce s kotlíkem na delší dobu. Také se vyhněte zahušťování moukou, protože se v kotlíku připaluje podstatně více, než v hrnci. Doporučujeme zahušťovat bramboramipokud připravujete například buřtguláš, dejte do něj o něco více brambor. Až se uvaří, vyjměte vámi zvolené množství a to rozmělněte, třeba vidličkou. Poté rozmělněné brambory vraťte do guláše a nechte provařit. Krásně ho zahustí. Stejnou službu vám poskytne i chléb.
  • Z kotlíku chutná skvěle i ragú, ale můžete v něm bez obav připravit např. nyní aktuální lečo či oblíbené buřty na pivu a ovar.  Na své si přijdou i milovníci chilli con carne a kovbojských fazolí.
  • Pokud v přírodě nocujete, přijde vám vhod ohřát si v kotlíku vodu nejen na základní hygienu, ale i na čaj. Také v něm zvládnete ranní přípravu míchaných vajíček a v nouzi v něm dokonce uvaříte i těstoviny
  • Kotlík má opravdu mnohá využití a pokud jej používáte na zahradě, stačí sesbírat vlastní výpěstky a všechny je podusit ve vlastní šťávě. Potom už lze jen přidat kousek uzeniny a syté jídlo je na světě.

Při vaření v kotlíku je potřeba pokrm neustále hlídat a měnit vzdálenost kotlíku od ohně, abyste se vyhnuli připálení. K tomu slouží trojnožka s řetízkem, kterým tuto vzdálenost regulujete. Nezapomeňte mít po ruce chňapky či utěrky, dlouhou vařečku a hlavně být opatrní, abyste na sebe kotlík nepřevrhli. Ve video-receptu níže vám přinášíme inspiraci k přípravě chilli con carne, které z kotlíku chutná opravdu výtečně.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky