Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grilování je oblíbenou činností, kterou můžeme vykonávat po celý rok. V létě grilujeme na našich zahrádkách na velkých moderních grilech a pokud zahrádku nemáme, jde to i na balkóně. V chladnějších měsících ke grilování používáme domácí elektrické grily nebo grilovací pánve.

Domácí grilovačka je čas, kdy se setká celá rodina, skupina přátel nebo sousedi. Nechybí smích, sdílení zážitků a dobré jídlo. Ačkoliv se ve většině případů v kuchyni více pohybují ženy, zásluhy za chutné pokrmy z grilu si připisují spíše muži.

Maso na grilu

Klasikou je samozřejmě maso všeho druhu. Steaky, kuřecí křidýlka, vepřová nebo hovězí žebra či plátek do hamburgeru. Maso se dá na grilu připravit i v méně tradičních podobách, jako je plněná roláda, masové kuličky nebo kachní prsa.

Uzeniny na grilu

Méně zdravější formou masa jsou uzeniny. Ty spíše opékáme na klacíku nad ohněm, dát je však můžeme i na gril. Nemusíme grilovat pouze klobásy nebo malé párečky, jestliže máme rádi tvarůžky, zkusíme připravit třeba olomoucké špekáčky.

Ryby a mořské plody na grilu

Tradičně na našich grilech najdeme pstruhy v alobalu, marinované makrely  nebo uzeného lososa. Na grilu je však výborná i klasika v podobě kapra, delikátní záležitostí je také například steak z tuňáka nebo oblíbené mořské plody.

Sýry na grilu

Pro ty, kteří maso nemají v oblibě, jsou samozřejmě jasnou volbou sýry. Klasikou je grilovaný hermelín, za vyzkoušení ale určitě stojí i slovenský oštiepok, balkánský sýr nebo tvarůžky ve slanině, na které mnozí z nás nedají dopustit.

Houby na grilu

Možností, jak grilovat houby, je také nespočet. Na grilování se však nevíce hodí celoročně dostupné žampiony. Mohou být součástí zeleninových či masových špízů, plněné směsí podle naší chuti nebo je lze připravit jako steak.

Zelenina na grilu

Na žádné grilovačce by neměla chybět zelenina. Všichni známe grilovanou kukuřici, grilovat můžeme ale i dýni hokaido, červenou řepu nebo papriky s česnekem. Na grilu připravíme samozřejmě i brambory ve slanině, dokonce i bramborovou kaši.

Ovoce na grilu

Grilování však nemusí být jen o slaném jídle. Běžně se na grilu připravuje i ovoce, a to zejména ananasové plátky, jablka s mandarinkami nebo marinované švestky. Grilované ovoce však může být i součástí masového špízu a zajistit nám tak nevšední chuť.

Moučník na grilu

Na grilu si dokonce můžeme udělat i sladký moučník, kterým naše hodování zakončíme. K tomu je však potřeba větší venkovní gril s krytem. Vhodné jsou například bublaniny nebo koláče, které připravíme jak jsme zvyklí, a následně pečeme v rozehřátém grilu se zavřeným víkem. Teplotu v grilu bychom měli udržovat kolem 180 °C.

Pokrm, který se příliš často na našich grilech neobjevuje, jsou grilované krevety. Jejich příprava však není nic složitého, podle našeho videoreceptu to zvládne každý. A uvidíte, že si pochutnáte.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky