Co všechno se dá udělat z vlašských ořechů? Výtečné jsou nasladko i naslano
Vlašské ořechy patří mezi nejoblíbenější druhy ořechů. V kuchyni jsou velmi ceněné nejen kvůli své výtečné chuti, ale také pro své zdravotní benefity. Určitě si zaslouží, abychom je konzumovali co nejčastěji.
Ořechy se využívají zejména ve sladké kuchyni, své místo mají ale i v té slané. Denně je doporučováno sníst asi hrst ořechů. My vám v tomto článku nabízíme tipy, jak zpracovat ty vlašské a vychutnávat si je v různých podobách kdykoliv během dne.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co udělat z vlašských ořechů
Způsobů, jak uchovat jádra vlašských ořechů, je několik. Můžete je zpracovat čerstvá ihned po sklizni, řádně usušit a skladovat nebo je nasucho zavařit do sklenice.
- Ořechy si můžete vychutnat jen jako zobání u televize nebo jako svačinu na cestách. Přestože jsou dobré samy o sobě, můžete si je ochutit. Zajímavá je jistě kombinace skořicového cukru a grilovacího koření.
- Vlašské ořechy využijete také při přípravě domácího müsli, které si můžete ráno spolu s vaším oblíbeným ovocem přidat do jogurtu.
- Stejně tak můžete ořechy použít při výrobě domácí granoly nebo müsli tyčinek.
- Mleté vlašáky se hodí při přípravě různých moučníků. Skvěle se budou vyjímat v oříškové bábovce, kávovém dortu nebo ostružinovém koláči.
- Vaše oblíbené moučníky můžete také nasekanými ořechy ozdobit. Hotový moučník jimi můžete jen tak posypat, přimíchat je do čokoládové polevy nebo zalít karamelovou omáčkou.
- Ořechy přijdou vhod zejména při vánočním pečení cukroví. Připravíte z nich ořechové rohlíčky, fitness marokánky nebo placičky s karamelovým krémem.
- Ve slané kuchyni se vlašské ořechy vyjímají zejména v salátech. Výborné jsou například v kuřecím salátu, bramborovém salátu, či v salátu z červené řepy nebo zelených fazolek.
- K vlašákům také neodmyslitelně patří sýr. Ořechy můžete jen tak ozdobit sýrovou mísu, přidat je do sýrové omáčky nebo do pomazánky z plísňového sýra. Pokud si doma připravujete nakládaný hermelín, ořechy v něm nesmí chybět.
- Výborná pochoutka, ale i způsob, jak ořechy uchovat na zimu, nebo také nápad na pěkný jedlý dárek, jsou vlašské ořechy naložené v medu. Příprava je jednoduchá, vyloupané ořechy vložte do čistých uzavíratelných sklenic a zalijte medem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
A jak máte nejraději vlašské ořechy vy? Jíte je jen tak samotné, nebo z nich připravujete nějaký pokrm? Podělte se s námi v komentářích o vaše tipy a zkuste si třeba k odpolední kávě připravit medové řezy s vlašskými ořechy podle následujícího videoreceptu.
Komentáře