Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co si vzít na dovolenou k jídlu z domova a co raději koupit až na místě? Máme pro vás kuchařskou KáPéZetku
Zdroj: Pixabay-Myles Tan

Blíží se dovolená a s ní i úvahy, jak se zásobit, abychom nebyli ohledně jídla závislí jen na restauracích a fast foodech. Pokud nemáme zaplacené stravování all inclusive, většinou alespoň občas vaříme. Apartmány nebo chaty pronajímané na léto mají kuchyňský kout s nejpotřebnějším nádobím a vařičem. Vaříme i na dovolené pod stanem.

Už jste slyšeli o kuchařské Kápézetce (KPZ je původně skautská Krabička poslední záchrany)? Je to univerzální seznam potravin, které se vyplatí vézt na dovolenou s sebou, ať už pod stan, na chatu i do apartmánu k moři. Místní lahůdky a suroviny (např. pečivo, sýry, uzeniny, čerstvé ovoce a zeleninu) koupíme až na místě. Ráno bývá zelenina a ovoce na trhu nejčerstvější, pozdě odpoledne naopak nejlevnější. Polední žár prožijeme ve stínu a připravíme si jednoduchý oběd. V létě často vaříme lehká rychlá jídla nebo připravujeme saláty.

Co vzít s sebou na dovolenou

Proč vymýšlet seznam surovin, stačí se podívat do našeho přehledu, případně ho jen doplnit o své "vlastní" potřeby.

  • Ocet: V menší lahvičce se hodí do zálivek salátů. Doporučujeme vinný nebo balzamiko.
  • Olej: Je důležitý na smažení i do salátů. Pokud se chystáte do zemí s produkcí kvalitního olivového oleje, je zbytečné ho brát s sebou a pravděpodobně si naopak několik lahví (i jako dárek z cest) povezete domů.
  • Sůl: Ve šroubovací skleničce.
  • Menší mlýnek s pepřem: Přibalte i další oblíbené koření nebo sušené bylinky v praktických šroubovacích skleničkách nebo mlýncích. Bereme pouze ty druhy, o kterých víme, že je opravdu budeme potřebovat.
  • Med nebo cukr: Na vaření, do čaje, kávy apod.
  • Česnek a cibule: Česnek můžeme vzít i ve formě pasty.
  • Těstoviny, rýže: Pokud jedeme do Itálie, je zbytečné s sebou vozit těstoviny. Ve většině samoobsluh jsou různé druhy i tvary za rozumnou cenu, a nebudeme vědět, kterým dát přednost. Rýži využijeme i jako zavářku, nejen k vaření přílohy.
  • Konzervy: Pomohou nám připravit rychlý oběd (maso, loupaná rajčata, kukuřice, žampiony, luštěniny, protlak a další).
  • Bujon: V kostce nebo gelu umožní připravit rychle polévku nebo dochutí rizoto.
  • Kondenzované mléko: Tatra mléko v konzervě určitě upotřebíme, zvláště pokud trávíme dovolenou v místě, kde neprobíhá pravidelné zásobování potravinami.
  • Rychlovky v sáčku: I když je běžně nepoužíváme, na dovolené jsou praktické a někdy se mohou hodit. Patří sem polévky, kaše a různé omáčky, které buď stačí zalít horkou vodou (instantní) nebo jen krátce povařit. 
  • Sušenky: Na dovolené vyhládne a zvlášť pokud s námi jedou děti, je dobré mít vždy něco dobrého po ruce. 
  • Tip navíc: Nezapomeňte houbičku na nádobí, jar v menší lahvičce, utěrku a sirky.

Do komentářů nám můžete napsat, co si vozíte na dovolenou, během které občas vaříte, Vy. Vaše postřehy a rady jistě rádi uvítají i ostatní čtenáři.

Další tipy a triky