Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Určitou zásobu potravin má doma každý z nás. Některé potraviny jsou u všech stejné, zbytek se ale liší podle stravovacích návyků dané rodiny a případných intolerancí a jiných omezení. Co se hodí mít připraveno do zásoby?

Zásoba potravin ve špajzce i mimo ni je více než žádoucí, obzvláště pokud vaříte a pečete pravidelně. S nákupem trvanlivých potravin to nemusíme přehánět, stačí mít v záloze množství na dvě přípravy jídel - podle počtu členů vaší rodiny.

Co mít doma vždy v zásobě

Nenechte se překvapit nedostatkem základních trvanlivých surovin. Tento seznam je vhodný nejen pro mladé hospodyňky a byť je orientační, určitě se bude hodit:

  1. Koření, bylinky a ochucovadla jsou potřeba v každé kuchyni. Mějte v záloze sůl, cukr, nejčastěji používané koření a bylinky, ale také olej nebo ocet.
  2. Těstoviny, rýže a různé obiloviny v suchu a temnu vydrží dlouho a využití mají velmi pestré, od snídaní a svačin, až po obědy. Máte rádi snídaňové kaše?
  3. Mouka a potřeby pro pečení (kypřicí prášek, jedlá soda, sušené droždí, pudinkový prášek a další) nevyužijí jen nadšené pekařinky, ale i ty příležitostné.
  4. Luštěniny jsou skvělé k rychlé přípravě sytých pokrmů, a tak je vhodné mít doma mimo jiné i čočku, hrách, cizrnu nebo fazole.
  5. Konzervované a sterilované potraviny, ale i hotová jídla, to vše je vhodné pro takzvané nouzovky, kdy nestíháte uvařit pokrm z čerstvých surovin.
  6. K přípravě nápojů je vhodné mít doma nejen kávu a čaje, ale také sirupy nebo balenou vodu, která přijde vhod i při přípravě na cesty nebo nečekaných událostech.
  7. Zásoby je vhodné nemít moc velké, ale ani moc malé. Přizpůsobte je stravovacím návykům vaší rodiny. Oblíbené jsou i ořechy a různá semínka.

Na co nedáte ve vaší špajzce dopustit a nikdy v ní nesmí chybět? U nás je to mimo jiné pečivo, určené k rozpékání, které nás zachrání v případě velké víkendové lenosti. Další skvělou volbou je mít v zásobě chutné zavařené vepřové maso:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky