Co ze zmraženého ovoce? Upečte crumble. Výborně chutná se švestkami a šlehačkou
Možná máte ještě spoustu ovoce v mrazničce a přemýšlíte, jak je dobře využít. Naučte se jednoduchý a levný moučník podle videonávodu. Základem je vrstva ovoce, zapečená s lahodnou drobenkou. Poradíme, jak tuto dobrotu připravit.
Pokud máte dostatek ovoce, neváhejte a tuto specialitu, crumble, vyzkoušejte, skvěle do ní zužitkujete všechny nadbytečné zásoby. Poradíme vám, jak postupovat, pokud ovoce máte jen trochu, a také v případě, že potřebujete výrazně ztenčit velké zásoby.
Jak udělat crumble s ovocem
Na crumble lze použít nejen ovoce čerstvé, ale také kompotované nebo mražené. Výborné jsou švestky, ale dá se použít i cokoliv jiného, včetně nakyslé rebarbory. Pro pěknou barevnost vyzkoušejte směs různého ovoce např. švestky, červený rybíz a meruňky.
- Nejprve vymažte formu nebo plech tukem např. silnější vrstvou másla nebo olejem.
- Ovoce omyjte a nakrájejte na kousky. Dejte do misky.
- Základní složení drobenky je mouka, cukr a tuk. Toto složení můžete trochu upravit, případně doplnit, ale zachovejte konzistenci typickou pro drobenku.
- Do misky dejte nejprve hladkou mouku, přidat k ní lze např. nasekané ořechy, kokos, ovesné vločky.
- Přisypte cukr, nejlépe třtinový. Směs promíchejte.
- Přidejte změklé máslo (nebo např. tuk Zlatá Haná) a vypracujte drobenku.
- K ovoci v misce přisypte trochu Solamylu (škrobu), skořici a cukr. Promíchejte a směs dejte jako spodní vrstvu do vymazané formy.
- Tuto ovocnou vrstvu posypte připravenou drobenkou.
- Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na půl hodiny. Povrch moučníku by měl mít jemně zlatavou barvu, dejte pozor na připálení.
- Crumble je nejlepší hned po upečení, ale chutná i studený. Když tuto dobrotu na talíři dozdobíte šlehačkou nebo zakysanou smetanou, bude chutnat dokonale.
Crumble na snížení zásob ovoce
Pokud potřebujete snížit stav zásob, je crumble výtečným řešením.
- Na vymazaný plech dejte ovoce z mrazničky, není třeba šetřit. Plech s ovocem vložte do předehřáté trouby a zahřívejte. Ovoce brzy pustí šťávu, tu odeberte a použijte ji na přípravu horkého nápoje. Když ji trochu přisladíte, bude chutnat podobně jako pečený čaj.
- Ovoce na plechu má po odebrání šťávy menší objem. Teprve pak je posypte bohatě drobenkou, stejně jako v předchozím postupu, a dejte zpět do trouby.
- Upečte tak, aby povrch získal jemně zlatavou barvu.
- Podávejte co nejdříve po upečení, na zdobení použijte šlehačku, zakysanou smetanu nebo obyčejný jogurt.
Crumble můžete péct na plechu, v pekáčku i v zapékacích miskách. Nechte se inspirovat osvědčenými recepty našich čtenářů.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře