Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Možná máte ještě spoustu ovoce v mrazničce a přemýšlíte, jak je dobře využít. Naučte se jednoduchý a levný moučník podle videonávodu. Základem je vrstva ovoce, zapečená s lahodnou drobenkou. Poradíme, jak tuto dobrotu připravit.

Pokud máte dostatek ovoce, neváhejte a tuto specialitu, crumble, vyzkoušejte, skvěle do ní zužitkujete všechny nadbytečné zásoby. Poradíme vám, jak postupovat, pokud ovoce máte jen trochu, a také v případě, že potřebujete výrazně ztenčit velké zásoby.

Jak udělat crumble s ovocem

Na crumble lze použít nejen ovoce čerstvé, ale také kompotované nebo mražené. Výborné jsou švestky, ale dá se použít i cokoliv jiného, včetně nakyslé rebarbory. Pro pěknou barevnost vyzkoušejte směs různého ovoce např. švestky, červený rybíz a meruňky.

  1. Nejprve vymažte formu nebo plech tukem např. silnější vrstvou másla nebo olejem.
  2. Ovoce omyjte a nakrájejte na kousky. Dejte do misky.
  3. Základní složení drobenky je mouka, cukr a tuk. Toto složení můžete trochu upravit, případně doplnit, ale zachovejte konzistenci typickou pro drobenku.
  4. Do misky dejte nejprve hladkou mouku, přidat k ní lze např. nasekané ořechy, kokos, ovesné vločky.
  5. Přisypte cukr, nejlépe třtinový. Směs promíchejte.
  6. Přidejte změklé máslo (nebo např. tuk Zlatá Haná) a vypracujte drobenku.
  7. K ovoci v misce přisypte trochu Solamylu (škrobu), skořici a cukr. Promíchejte a směs dejte jako spodní vrstvu do vymazané formy.
  8. Tuto ovocnou vrstvu posypte připravenou drobenkou.
  9. Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na půl hodiny. Povrch moučníku by měl mít jemně zlatavou barvu, dejte pozor na připálení.
  10. Crumble je nejlepší hned po upečení, ale chutná i studený. Když tuto dobrotu na talíři dozdobíte šlehačkou nebo zakysanou smetanou, bude chutnat dokonale.
Postup můžete zhlédnout v úvodním videu.

Crumble na snížení zásob ovoce

Pokud potřebujete snížit stav zásob, je crumble výtečným řešením.

  1. Na vymazaný plech dejte ovoce z mrazničky, není třeba šetřit. Plech s ovocem vložte do předehřáté trouby a zahřívejte. Ovoce brzy pustí šťávu, tu odeberte a použijte ji na přípravu horkého nápoje. Když ji trochu přisladíte, bude chutnat podobně jako pečený čaj.
  2. Ovoce na plechu má po odebrání šťávy menší objem. Teprve pak je posypte bohatě drobenkou, stejně jako v předchozím postupu, a dejte zpět do trouby. 
  3. Upečte tak, aby povrch získal jemně zlatavou barvu.
  4. Podávejte co nejdříve po upečení, na zdobení použijte šlehačku, zakysanou smetanu nebo obyčejný jogurt.

Crumble můžete péct na plechu, v pekáčku i v zapékacích miskách. Nechte se inspirovat osvědčenými recepty našich čtenářů.

Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky