Čočka v kuchyni: Z této luštěniny připravíte polévku, salát, ale i hlavní chod
Čočka patří k nejpoužívanějším luštěninám v našich kuchyních. Je chutná, všestranně využitelná a pokud ji předem namočíte, její následující příprava je otázkou jen několika minut. Inspirujte se našimi tipy, jak čočku využít.
Když se řekne čočka, jako první si většina z nás představí čočku na kyselo. Jedná se totiž o tradiční novoroční pokrm, díky kterému bychom si měli přivolat hojnost a bohatství. Čočku však lze využít v mnoha dalších receptech, přesvědčte se sami.
Mohlo by vás zajímat
Polévky z čočky
Luštěninové polévky patří mezi ty syté a zahřívací, proto je často připravujeme za sychravého nebo mrazivého počasí. Polévku můžete připravit také z čočky červené, kterou nemusíte předem namáčet. Polévky chutnají s krutony i s čerstvým pečivem.
Čočka na kyselo
Čočku na kyselo buď milujete, nebo nenávidíte - nic mezi tím. Pokud jste si k tomuto pokrmu nenašli cestu, možná se při jeho přípravě dopouštíte chyb. Zkuste si čočku na kyselo připravit společně s námi a uvidíte, jak chutná může být.
Čočkové saláty
Saláty z čočky jsou velmi vydatnými pokrmy. Pochutnat si na nich můžete v kombinaci čočky a nejrůznější zeleniny, jako je mrkev, petržel, rajčata, cibule, pórek, skvělé jsou také s vejci nebo s uzeninou. Doplnit je lze citrónovou šťávou či hořčicí.
Čočkové náhražky masa
Lidé, kteří nejedí maso a přesto nechtějí přijít o hodování s ostatními, často sáhnou právě po čočce, díky které si mohou připravit chutné hamburgery, karbanátky nebo rovnou celou sekanou. Bylinky těmto pokrmům dodávají neopomenutelný šmrnc.
Čočkové pomazánky
Pomazánky z luštěnin nejsou jen chutné, ale také skvěle zasytí. Proto se hodí i na výlety nebo k svačinám do školy. Připravte si například čočkovou pomazánku s vejci nebo s Lučinou a mrkví. Chuť pak může potrhnout hořčice či sójová omáčka.
S čočkou můžete v kuchyni doslova kouzlit. Napište nám do komentářů, na jaký způsob máte čočku nejraději právě vy a připravte si s námi chutný zeleninový guláš s červenou čočkou, na kterém si pochutnají i zarytí masožravci.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Bezmasá jídla: Čočkové karbanátky jsou skvělou náhradou těch masových, voní čerstvými bylinkami a jsou jednoduché
Chyby při přípravě čočky na kyselo: Předem ji důkladně proberte a šetřete s moukou
Jak uvařit čočku: Zdravá potravina s všestranným využitím by v jídelníčku neměla chybět
Komentáře