Jak uvařit čočku nakyselo. Příprava je jednoduchá a nezabere mnoho času
Čočka se v mnoha rodinách vaří jako tradiční novoroční jídlo. Její příprava je jednoduchá a nezabere mnoho času, což je příjemný odpočinek po náročnějším vaření během vánočních dnů.
Čočku nakyselo podáváme s vařeným vajíčkem nebo s volskými oky. Přidáme k ní kyselou okurku. Kdo chce, doplní čočku opečenou uzeninou.
Jak vařit čočku
Čočku nejprve přebereme, aby v ní nebyly kamínky. Namáčení urychlí vaření a sníží problémy s nadýmáním. Proto pokud na nadýmání trpíme, před vařením čočku nejprve na několik hodin zalijeme vodou, pak vodu slijeme, čočku propláchneme a uvaříme ji v jiné vodě. Vaříme ji s několika bobkovými listy do změknutí. Proti nadýmání pomáhá i přidání majoránky nebo saturejky při vaření. Vaření je velmi rychlé. I bez namáčení stačí půl hodiny a máme hotovo. Už to čočku předurčuje k častému používání. K vaření můžeme použít pomalý hrnec, vaření sice bude trvat déle, ale čočku nebudeme muset hlídat a získá v něm ještě lepší chuť.
Mohlo by vás zajímat
Čočka nakyselo
Pokrmy z čočky jsou výživné a přitom levné. Vaření je snadné, čočka se nemusí dlouho vařit a když se dobře připraví, pochutnáme si na ní - určitě se vyplatí zařadit ji do svého jídelníčku.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře